Blogs

Welk type rechtenstudent ben jij?

Foto: JESHOOTS.COM on Unsplash

Beantwoord deze zes vragen en ontdek welk type rechtenstudent jij bent!

 1. Je wordt ‘s ochtends wakker en ziet dat je vroege werkcollege contractenrecht niet doorgaat. Wat doe je?
  1. Ik sta op en besteed de vrijgekomen tijd in de UB
  2. Mooi! Ik draai me om en slaap verder
  3. Was er een werkcollege dan?
  4. Ik slaap met een licht verminderd schuldgevoel door, was toch niet van plan te gaan na de vorige nacht
 2. Als ik mij voorbereid op tentamens dat doe ik dat meestal:
  1. Zeer ruim van tevoren, heb ik alle literatuur samengevat en de professor tijdig gemaild met eventuele vragen
  2. Meestal begin ik wel redelijk op tijd, gebruik ik overmatig veel Studytube Law en dan komt het vaak wel goed
  3. Onder de invloed van hoge doseringen cafeïne omdat ik toch had onderschat hoeveel tijd het zou kosten en geen grandioos planner ben
  4. Dagje van tevoren beginnen: waarom stressen als je ook altijd nog een herkansing hebt?
 3. In het werkcollege gedraag ik mij ongeveer zo:
  1. Ik zit het liefst vooraan met wetboeken en verplichte literatuur paraat: laat maar komen die vragen!
  2. Zonder al te veel op te vallen zorg ik dat ik in ieder geval wel iets van de stof meekrijg en heb voorbereid, hoewel ik de vragen beantwoorden het liefst overlaat aan anderen.
  3. Hoewel je zo je best doet, loop je telkens net wat achter en raak je op een gegeven moment het verhaal kwijt. Verloren resorteer je naar Instagram.
  4. Ergens achteraan uit aan het brakken, hopend niet uitgekozen te worden en met een lege laptop.
 4. Wanneer plak jij de plakkertjes in je wetbundel?
  1. Meteen zodra de nieuwe editie binnen is!
  2. Als je het zat bent telkens alles op te moeten zoeken in de index.
  3. Voor het eerste college: je begint immers met frisse moed aan het semester!
  4. Niet! Gewoon een wettenbundel overgekocht van iemand die ze er zelf al in had geplakt.
 5. Welk motto beschrijft jou als rechtenstudent het beste?
  1. Eindelijk weekend! Oh wacht, ik studeer rechten.
  2. Pijn is tijdelijk. Een diploma Rechtsgeleerdheid is voor altijd.
  3. Alleen rechtenstudenten kunnen 200 pagina’s schrijven en dat een samenvatting noemen.
  4. Je kunt maar beter aardig tegen me zijn, over een paar jaar ben ik misschien wel je advocaat.
 6. Na je studie wil je:
  1. Werken bij de Verenigde naties / een PhD doen
  2. Goede vraag, daar heb je nog niet echt over nagedacht
  3. Vorige maand wilde ik nog rechter worden, maar nu lijkt strafrechtadvocaat me ook wel leuk, en volgende maand wil ik weer waarschijnlijk weer iets heel anders
  4. Op de Zuidas of bij het kantoor van papa werken

Bij meestal 1: Ijverige Ilse

Ijverige Ilse heeft haar zaken goed voor elkaar. Ze leest de arresten grondig en maakt minutieus aantekeningen tijdens de colleges. Snapt Ilse iets niet, dan vraagt ze dat gewoon aan de professor. Herkansingen heeft ze eigenlijk niet, dus kan ze genieten van haar vrije tijd wanneer menig ander rechtenstudent nog wanhopig met de neus in de wettenbundel zit. Ilse is veruit de meest idealistische van deze vier.

Bij meestal 2: Gemiddelde Guus

Guus kan zich qua inspanning niet meten met Ijverige Ilse, maar komt zonder al te veel problemen door zijn studie heen. Soms heeft hij een herkansing en soms is hij afwezig bij colleges, maar daardoor kan Guus soms ontsnappen aan de immer zware juridische materie. Hoewel de rechtenstudie niet altijd even glamoureus is, wil hij deze wel graag zo snel mogelijk afmaken.

Bij meestal 3: Verstrooide Vera

Verstrooide Vera begint gebruikelijkerwijs het semester vol goede moed: ze leest de literatuur, let goed op bij colleges en heeft een overzichtelijke agenda. Naarmate het academisch jaar vordert begint Vera langzamerhand minder op te letten en daardoor te panikeren. Uiteindelijk spendeert Vera dagenlang in de UB tijdens de tentamenperiode en teert ze op Red Bull en koffie om haar achterstand in te halen

Bij meestal 4: Luie Lars

In tegenstelling tot Ijverige Ilse is studeren voor Lars meer bijzaak dan hoofdzaak. Er is toch zoveel meer dan alleen studeren? Lars is zelden te zien bij ochtendcolleges, en ook de overige colleges kijkt hij het liefst gewoon online terug. In de tentamenperiode doet Lars toch nog een poging hiervoor te compenseren, maar zijn enkele herkansingen toch onvermijdelijk. De bachelor afronden, daar wacht Lars nog even een jaartje mee.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Xander de Vries

Xander de Vries

Mijn naam is Xander de Vries. Ik ben 20 jaar en volg de bachelor Global Law aan Tilburg University. Daarnaast ben ik begonnen met het volgen van vakken van de bachelor Rechtsgeleerdheid om zo uiteindelijk mijn civiel effect te behalen. Mijn kijk op het recht is door mijn studie anders dan die van de studenten Rechtsgeleerdheid, en ik hoop dat over te kunnen brengen via dit platform! Ik ben een actieve student: zo ben ik dit jaar kamerbestuurslid van de kamer voor Global Law binnen Magister JFT, de faculteitsvereniging van Tilburg Law School, en ga ik volgend jaar naar Australië voor een uitwisseling aan de University of New South Wales (UNSW) in Sydney.

Ik ben erg geïnteresseerd in het kijken naar globale trends in de rechtsontwikkeling, zoals de Europeanisering van het (nationale) privaatrecht in Europa of de toename van climate change liability zaken. Mocht je een onderwerp hebben waar je graag iets over zou lezen of een andere suggestie voor een artikel, aarzel dan niet me een bericht te sturen op het e-mailadres x.w.devries@tilburguniversity.edu !