Blogs

Waarom we petities zo leuk vinden

Afgelopen week werd rapper 21 Savage door de Amerikaanse arrestatiedienst gearresteerd. Hij werd opgepakt bij een gerichte handhavingsactie van de immigratiedienst en de politie. De rapper zou in 2005 als Britse tiener naar Atlanta zijn gekomen. Nadat zijn visum een jaar later was afgelopen, verbleef hij illegaal in de VS. Amerikaanse anti-racistische-organisaties zijn een petitie gestart tegen de uitzetting van 21 Savage. Binnen één dag werden er al 200.000 handtekeningen verzameld. Ook verschillende grote artiesten ondertekende de petitie. De laatste tijd lijkt het wel of om alles een petitie wordt gestart en ik vroeg me dan ook af hoe zinvol zo’n petitie eigenlijk is en waarom vinden we het zo leuk om te doen?

Dat het starten van een petitie tegenwoordig zo’n populair middel is komt vooral omdat het een laagdrempelig initiatief is. Je kunt makkelijk via internet handtekeningen inzamelen en er hoeven dus geen vrijwilligers langs de deuren te gaan.Ook geeft het ons een goed gevoel. Je kan namelijk echt iets doen en je stem duidelijk laten horen.

Het aantal handtekeningen dat wordt verzameld wil niet altijd zeggen dat de petitie ook meteen slaagt. De regering moet namelijk ook sympathie hebben voor het voorstel. De media-aandacht die een voorstel krijgt kan hierbij een grote rol spelen. Hoe meer media-aandacht, hoe meer druk er bij de regering komt te liggen om het voorstel serieus in behandeling te nemen.

Het starten van een petitie wordt vaak nog onderschat. Het voorstel onder de aandacht brengen bij een grote groep mensen kost veel tijd en energie. 21 Savage heeft in ieder geval al het voordeel dat er in zijn geval veel media-aandacht bij komt kijken, maar of de petitie ook echt invloed gaat hebben op zijn verblijfsvergunning blijft nog maar de vraag.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Claudine Moenen

Claudine Moenen

Hallo allemaal! Mijn naam is Claudine Moenen en ik ben 20 jaar. In september ben ik begonnen met de studie rechtsgeleerdheid aan de UvA. Zoals je kunt zien studeer ik dus nog maar net, maar ik heb er veel plezier in. Ik kom oorspronkelijk uit Meerssen (Limburg) en heb gekozen om naar Amsterdam te verhuizen omdat ik graag de Zuidas op wil. Op dit moment is mijn doel om een goed beeld te krijgen van alle rechtsgebieden, zodat ik uiteindelijk een goede keuze kan maken. Ik hoop dit mede door Mr. studenten te bereiken. Zelf zal ik ook regelmatig content posten en ik hoop dat jullie er ook veel aan gaan hebben! Mocht je zelf een idee hebben voor een stuk op de website of contact willen opnemen met mij? Ik ben bereikbaar via claudine_moenen@hotmail.com.