Blogs

Vijf bijzondere masters die bijna niemand kent, maar héél interessant zijn

Velen onder ons zullen na de bacheloropleiding hoogstwaarschijnlijk een van de meer bekende masters gaan volgen. Masters zoals strafrecht, civiel recht en staats- en bestuursrecht zijn toch wel de meest gehoorde en gevolgde masters. Een aantal van de universiteiten in Nederland bieden masters over rechtsgebieden waar niet veel over bekend is. Sta jij op het moment je keuze voor de master te maken, maar voel jij niet helemaal op je plek in de bovengenoemde rechtsgebieden? Kijk dan eens naar de masters hieronder, misschien vind je wel inspiratie voor jouw masterkeuze!

  1. Master Gezondheidsrecht

Meerdere universiteiten in Nederland bieden de master Gezondheidsrecht, bijvoorbeeld de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. De master Recht in de gezondheidszorg/Gezondheidsrecht is een master die veel andere rechtsgebieden raakt en ook veel overlapt met andere rechtsgebieden. Niet alleen de rechten van een patiënt, maar ook het zorg- en verzekeringsstelsel komt aan de orde. Bij deze master behandel je belangrijke vraagstukken van leven en dood (zoals euthanasie), letselschade en medische aansprakelijkheid. Ken je nog het arrest Baby Kelly?

  1. Master Jeugdrecht

Een master waarbij de rechten van het kind en de juridische positie van het kind centraal staat, niet alleen in het nationale recht maar ook in het internationale recht. De Universiteit in Leiden is de enige universiteit in Nederland die deze master biedt. Deze master geeft je alle kennis in Nederlandse en Europese ontwikkeling wat betreft maatschappelijke vraagstukken over het jeugdrecht. Zo zul je vakken volgen als Jeugdbescherming en Jeugdhulp en Kind en Migratie en zul je veel colleges krijgen van gastdocenten die werkzaam zijn in de praktijk als kinderrecht of voor de Raad voor de Kinderbescherming.

  1. Master Informatierecht

Ook de Universiteit van Amsterdam beidt een unieke master, namelijk de master informatierecht. Bij deze master word je geconfronteerd met vragen uit de praktijk als: “welke gegevens heeft Facebook van mij? Hoe ver mogen inlichtingendiensten gaan om de veiligheid van Nederlandse burgers te waarborgen?”

Deze master is een combinatie van intellectuele eigendomsrechten, telecommunicatierecht, internetregulering en digitale burgerrechten. Ook dit rechtsgebied komt dus in aanraking met vele andere rechtsgebieden. Met deze master kan je werkzaam zijn bij internetbedrijven, uitgevers en merkenbureaus. Zie jij een toekomst als informatierechtjurist al voor je?

  1. Master Conflicthantering, Rechtspraak en Mediation

“De jurist van de toekomst is een breed georiënteerde conflictoplosser”. Dit is wederom een unieke master, aangeboden door de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij deze master draait het allemaal om de ontwikkeling van de professionele vaardigheden en daar komen eigenlijk alle rechtsgebieden bij kijken. Wat deze master zo bijzonder maakt, is dat het voornamelijk gefocust is op het oplossen van conflicten. Zo leer je als jurist te functioneren als onderhandelaar, conflictanalist én procesbegeleider.

  1. Master Ondernemingsrecht aan de Zuidas

Deze master is toch wel de ultieme combinatie van theorie en praktijk. Deze master wordt geboden door de Vrije Universiteit van Amsterdam, en kent een samenwerkingsverband met grote advocatenkantoren aan de Zuidas. Tijdens deze master heb je dus al een sterke blik op de praktijk. Zo loop je niet alleen een aantal weken stage bij een van de deelnemende kantoren, maar volg je ook colleges bij deze deelnemende kantoren. Ook zijn de ervaren topjuristen vaak aanwezig als gastdocent om een college te geven, zo komt de theorie pas echt tot leven!

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Raz Ahmad

Raz Ahmad

Hallo allemaal! Mijn naam is Raz en ik ben tweedejaars rechtenstudent aan de universiteit in Leiden. Voordat ik aan de universiteit ben gaan studeren heb ik een jaartje HBO-Rechten gedaan, en dit vond ik zo leuk dat ik graag een stap verder wilde zetten. Op de universiteit heb ik het ontzettend naar mijn zin en ik vind het heel interessant om veel te leren over de verschillende rechtsgebieden. Omdat ik het heel belangrijk vind om mijn kennis ook in de praktijk te brengen, ben ik werkzaam bij een Wetswinkel waarbij ik cliënten adviseer over verschillende juridische vraagstukken. De advocatuur lijkt mij dan ook het meest leuke beroep! Welke master ik ga doen weet ik nog niet, maar daar is gelukkig nog genoeg tijd voor! Mocht je zelf een idee hebben voor een stuk op de website of contact willen opnemen met mij? Ik ben bereikbaar via raz.ahmad94@hotmail.com.