Blogs

Versoepeling Faillissementswet juist nu hard nodig

Veel winkels hebben vorige week vanwege het coronavirus zelf besloten om hun filialen te sluiten. Een begrijpelijke keuze, maar ook een keuze met mogelijk grote financiële gevolgen. Juist daarom zou de Faillissementswet zo snel mogelijk aangepast moeten worden.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet verschillende maatregelen genomen. Op dit moment mogen winkels nog open zijn, maar onder andere Nespresso, WE Fashion, Hunkemöller en Sissy Boy hebben besloten hun winkels per direct te sluiten. Met als reden dat de gezondheid en veiligheid van werknemers niet langer gegarandeerd kon worden. Een begrijpelijke keuze, maar ook een keuze met mogelijk grote financiële gevolgen.

Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) wordt er een nieuwe regeling opgenomen in de Faillissementswet. Hierdoor zouden schuldenaren in staat zijn schulden te saneren door het verstrekken van een onderhands akkoord. Met als gevolg dat gezonde bedrijven behoed worden voor een faillissement.

Noodzaak

Op dit moment zijn er al verschillende maatregelen getroffen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers. Een van deze maatregelen houdt in dat er ondersteuning aangevraagd kan worden in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Al bij al goede maatregelen die ook zeker positieve effecten zullen hebben, maar helaas wordt hierdoor het onvermijdelijke niet voorkomen. Voor een deel van de bedrijven zal alsnog een faillissement boven het hoofd hangen door dwarsliggende schuldeisers. Juist voor deze bedrijven is het dan ook heel erg van belang dat de Wet Homologatie Onderhands Akkoord wordt doorgevoerd. Deze bedrijven zullen door de WHOA in staat zijn om een dwingend akkoord te sluiten met hun geldschieters waardoor voorkomen wordt dat ze onder hun schuldenlast bezwijken. Nu is het zo dat één dwarsliggende crediteur het akkoord kan tegenhouden waardoor een onderneming alsnog noodgedwongen een faillissement moet aanvragen. Met de WHOA kan ook de dwarsligger aan het akkoord worden gebonden. De rechter kan schuldeisers en aandeelhouders die zich onredelijk opstellen namelijk dwingen om mee te werken. Met als gevolg dat faillissementen dus kunnen worden voorkomen en dat is juist nodig om de economie draaide te houden in deze coronacrisis.

Vertraagd

Op 5 juli 2019 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord als wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Even leek het zo dat dit wetsvoorstel makkelijk door de Tweede en Eerste Kamer heen zou komen, maar het verzoek van Kamerlid Stieneke van der Graaf om plenaire behandeling en het coronavirus hebben voor de nodige vertraging gezorgd. Gezien de onzekere situatie waar ons landt zich nu in bevindt is het dan ook niet te zeggen wanneer de plenaire behandeling alsnog zal plaatsvinden. Dit is een uiterst zorgelijke situatie aangezien de Wet Homologatie Onderhands Akkoord juist nu hard nodig is!

Dit artikel is geschreven door Claudia Knoben. Claudia is rechtenstudent aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >