Blogs

Togaberoep of toch iets anders?

Als rechtenstudent ken je het wel: je bent op een feestje en er komt ter sprake dat je rechten studeert. Al gauw krijg je de vraag of je weet hoe een verkeersboete ongedaan kan worden gemaakt of welke maatregelen genomen worden tegen burenoverlast. En als je naaste buren een advocaat nodig hebben, weten ze je wel te vinden…

Er wordt automatisch van uitgegaan dat je na je rechtenstudie een togaberoep wilt uitoefenen. Laten we eerlijk wezen, velen – inclusief ikzelf – willen dat ook. Maar je kan met een rechtenstudie nog veel meer kanten op! In dit artikel vertel ik je welke beroepen nog meer uitgeoefend kunnen worden na het afronden van een rechtenstudie of naast het uitoefenen van een togaberoep.

1. Bedrijfsjurist

Een bedrijfsjurist is iemand die zorgt voor het reilen en zeilen binnen een onderneming op juridisch vlak. Taken waaraan je kan denken zijn: het opstellen van inkoopcontracten, het adviseren van de directie in het geval van een overname en de privacybescherming. Een bedrijfsjurist heeft vaak kennis van meerdere rechtsgebieden zoals het arbeidsrecht en het ondernemingsrecht.

2. Mediator

Een ander woord voor dit beroep is ‘bemiddelaar’. Een mediator helpt mensen die een conflict met elkaar hebben om samen in gesprek te gaan. Onafhankelijkheid en professionaliteit staan bij een mediator hoog in het vaandel. In het geval van scheidingen is er ‘scheidingsmediation’, waar de mediator ook kijkt naar de belangen van het kind. Een mediator kan daarnaast ook advocaat zijn.

3. Notaris

Een notariële akte wordt door een notaris opgesteld in onder andere de volgende situaties: het opstellen van een samenlevingsovereenkomst, het opstellen van een testament, het (ver)kopen van een huis en het aanbrengen van veranderingen binnen je onderneming (denk hierbij aan het wijzigen van de statuten of een fusie). Van familierechtelijke situaties tot aan het ondernemingsrecht, de notaris is van alle markten thuis.

4. Bijzondere curator

In situaties waar sprake is van een belangenconflict tussen een kind en zijn of haar ouder(s)/voogd, benoemt de rechter een bijzondere curator. Het gaat hier bijvoorbeeld om zaken met betrekking tot omgang, ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. De bijzondere curator brengt verslag uit over de taken die hij of zij toegewezen krijgt. Een bijzondere curator is overigens niet altijd een jurist, het kan ook een gedragswetenschapper zijn.

5. Gemeentejurist

Een gemeentejurist verdiept zich in onderwerpen als horecavergunningen, handhaving bij evenementen en het behandelen van bezwaarschriften en klachten. Onderwerpen zoals de Wabo, het sociaal domein en subsidies behoren ook tot het takenpakket van de gemeentejurist. Kortom, de gemeentejurist is een ondersteunende factor voor de gemeente op juridisch vlak.

6. Jurist bij de EU of een NGO

Zie jij jezelf wel werken in Brussel, het hart van de Europese Unie? Misschien is een baan als jurist bij bijvoorbeeld de Europese Commissie dan wat voor jou! Als jurist bij de EC kan je veel kanten van jezelf laten zien: van het controleren van Europese wetgeving tot het nadenken over wetsvoorstellen op het gebied van (onder andere) economie, milieu en sociaal beleid.

Een organisatie zoals UNICEF of Amnesty International heeft ook juristen onder zich. Als jurist is het jouw taak om te informeren en adviseren én op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen om deze vervolgens toe te passen in het beleid.

7. Gerechtssecretaris

Een gerechtssecretaris treedt tijdens de zitting op als griffier. Tijdens het raadkameroverleg is de gerechtssecretaris ook aanwezig. Naar aanleiding hiervan stelt de gerechtssecretaris een concept-uitspraak op. Als gerechtssecretaris lever je veel schriftelijk werk, waarbij een sterk analytisch vermogen onmisbaar is.

8. Wetgevingsjurist

Heb jij gevoel voor taal en lijkt het je wel wat om te puzzelen met woorden? Misschien is het beroep van wetgevingsjurist dan wat voor jou! Een wetgevingsjurist is bezig met de ontwikkeling en vaststelling van wet- en regelgeving, waarbij wordt nagedacht over de mogelijke interpretatie. Een wetgevingsjurist is betrokken vanaf het begin van het wetgevingstraject tot aan de publicatie in het Staatsblad en de evaluatie daarna.

9. Belastingadviseur

De fiscalist kent de Belastingwet door en door. Een belastingadviseur adviseert zowel bedrijven als mensen met betrekking tot belastingen en verzorgt voor hen vaak ook de belastingaangiften. Daarnaast hebben zij een controlerende taak met betrekking tot de financiën. Ook kunnen zij cliënten bijstaan tijdens procedures. Heb jij naast je passie voor het recht ook een goed gevoel voor de economie? Misschien is een baan als belastingadviseur dan wat voor jou!

10. Professor

Zie jij jezelf wel staan voor zo’n grote hoorcollegezaal om kennis over te brengen aan al die leergierige studenten? Denk dan eens aan het ambt van hoogleraar. Professoren doen naast het leraarschap vaak ook onderzoek. Om de ambtstitel professor te verkrijgen, moet je een oratie houden. Een professor kan naast het uitoefenen van zijn ambt ook plaatsvervangend rechter of advocaat zijn.

Zo zie je maar weer hoe veelzijdig het recht is. Je kan dus heel veel kanten op!

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Macy Kroon

Macy Kroon

Hallo allemaal! Mijn naam is Macy. Ik ben 21 jaar en ik studeer Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hiervoor heb ik een jaartje HBO-Rechten gedaan. Ik wist al vrij snel dat ik rechten wilde studeren en als ik iets wil, dan ga ik daarvoor. Graag zal ik mijn levenservaringen en passie voor het recht combineren door mij in te zetten voor anderen. Dat is één van de redenen waarom ik ben gaan werken voor de Kinder- en Jongeren rechtswinkel in Amsterdam. Ik ben ook van plan een master Jeugdrecht te volgen. Daarnaast vind ik het staatsrecht en de rechtssociologische kant ook erg interessant. Misschien wil ik wel meerdere masters doen. De tijd zal het leren. Eerst maar eens mijn bachelor afronden en alles gaan regelen voor een mooie tijd abroad! Mocht je zelf een idee hebben voor een stuk op de website of contact willen opnemen met mij? Ik ben bereikbaar via macykw@hotmail.com.