Blogs

TikTok en privacy hand in hand?

Wie kent het niet? De razend populaire TikTok-app. Een dansje hier, een comedy-sketch daar. Ook ik ben schuldig aan het urenlang bekijken van video’s. De vraag is hoe privacygericht het is voor kinderen.

TikTok is een socialemedia-app waar korte muziekvideo’s van ongeveer 3 tot 15 seconden gemaakt en gedeeld worden. Iedereen kan video’s maken. Van jong tot oud, van celebrity tot de gewone burger. Vanaf 2018 behoort TikTok tot de ‘grote vier’, dat bestaat uit YouTube, Snapchat, Facebook en Instagram.

De zorgen wat betreft de privacy zijn er al langere tijd. Begin 2019 is TikTok tot een schikking gekomen met de Amerikaanse consumentenwaakhond. TikTok zou illegaal persoonsgegevens van kinderen hebben verzameld zonder toestemming van ouders. TikTok vroeg wel om de geboortedatum bij het aanmaken van een account, maar daar kon makkelijk over gelogen worden. Dit was ook niet de eerste keer dat de app onder vuur lag. Uit onderzoek bleek dat de filmpjes van het voormalige TikTok, genaamd Musical.ly, makkelijk onderschept konden worden door kwaadwillenden, en dat er veel gebreken zaten in de privacybescherming van deze app. Ook zouden pedofielen door middel van een nepaccount, video’s van kinderen verzamelen. Niet alleen uit onderzoek blijkt dat er problemen zijn met de privacy, ook voormalige werknemers van de app laten zich negatief uit over de privacy van de app. Daarover meer in mijn stuk van volgende maand.

Nog een stapje verder

Sinds deze schikking heeft TikTok een aantal dingen veranderd. In eerste instantie is voor kinderen onder de zestien jaar de privéberichten standaard uitgeschakeld. Daarnaast kunnen ouders sinds april 2020 een eigen account aanmaken en deze verbinden met het account van hun kind. Zij kunnen via het ‘family pairing’ een limiet instellen op de hoeveel tijd dat hun kind op de app zit. Er is tevens een schakelaar waarbij bepaalde content die niet geschikt is voor kinderen wordt geblokkeerd. De verbinding met ouders kan het kind zelf verbreken, maar de ouders krijgen hier wel een notificatie van.

Maar de Autoriteit Persoonsgegevens wil nog meer onderzoek doen naar de privacy van kinderen. Zij worden door de wet gezien als ‘een kwetsbare groep’ en moeten dus nog beter beschermd worden. Ze gaan onderzoek doen naar of de app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht. Daarmede heeft de Autoriteit Persoonsgegevens vragen over of de informatie bij het installeren duidelijk is voor kinderen en of TikTok duidelijk uitlegt hoe ze de persoonsgegevens verzamelen, verwerken en gebruiken. Tot slot onderzoekt de Autoriteit Persoonsgegevens of toestemming van ouders vereist is als de persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt.

De woordvoerder van TikTok zegt dat zij volledig meewerken aan het onderzoek. De Autoriteit Persoonsgegevens verwacht later dit jaar een uitslag te hebben. Ik ben benieuwd wat de resultaten zijn. Ik houd jullie op de hoogte en daarmee ook mijn mening!

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Jessie Meij

Jessie Meij

Hi allemaal! Mijn naam is Jessie Meij. Ik ben 22 jaar oud en ik zit in het tweede jaar van de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Groningen. Al vanaf het eerste jaar van de middelbare wist ik dat ik rechten wilde studeren en strafrechtadvocaat wilde worden. Wie wil dat nou niet, na al die spannende shows op tv? Het is allemaal helaas niet zo spannend als een tv-show, maar het is zeker niet saai, zoals sommigen denken. Dat is ook mijn doel met het schrijven over interessante onderwerpen die voorkomen in het dagelijks leven. Ik wil mensen dichter bij het recht brengen door middel van mijn geschreven stukken en laten zien dat het recht helemaal niet zo saai is als iedereen denkt en dat we als individueel er elke dag wel mee bezig zijn. Mijn interesses liggen vooral op het gebied van strafrecht, IT-recht en het internationale recht. Het discussiëren over vraagstukken en gebeurtenissen is iets wat mij elke keer weer fascineert. Verder ben ik een enorme fan van alles wat met boeken en lezen te maken heeft. Ik hoop daarom ook dat jullie mijn geschreven stukken met net zoveel plezier lezen als ik heb met het schrijven! Als je nog vragen, aanmerkingen of tips hebt dan staat mijn e-mail altijd voor je open! Neem gerust contact op via jessiemeij19@gmail.com.