Amsterdam (UvA) Faculteiten

The Amsterdam Law Hub

Al een paar weken werd er weer gerommeld aan het A-gebouw van de Roeterseilandcampus in Amsterdam. Dit A-gebouw (REC A) is sinds 2017 het nieuwe thuis van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Voorheen was zij gevestigd in de prachtige, historische Oudemanhuispoort. Deze locatie dateert uit ongeveer 1601 en kon de technologische vooruitgang en groeiende capaciteit van de rechtenstudie anno 2017 helaas niet meer bijhouden. En daarom studeer ik nu om de hoek van Artis, op Roeterseiland dus.

Dat Roeterseiland nog niet meteen af was, bleek wel uit het feit dat her en der rondom de nieuwe faculteit volop geklust werd (ik heb mijn eerste colleges in 2017 moeten volgen in een noodgebouw op een steiger). Na het eerste semester van 2017/2018 waren de hoorcollegezalen gelukkig af. Maar de campus bleef zich ontwikkelen. In de afgelopen maanden zijn er nog een Swapfiets-filiaal en een Italiaans restaurant in het gebouw geopend (beide grote aanwinsten voor een student). De laatste weken viel mij op dat er nog steeds een ruimte leeg stond, waar in februari ook weer flink geklust werd. Dit leidde tot de meest vernieuwende en interessante aanwinst voor de UvA sinds de verhuizing. Ik heb het hier natuurlijk over de Amsterdam Law Hub.

Afgelopen dinsdag vond de officiële opening van de Law Hub plaats, door niemand minder dan burgermeester Femke Halsema. Het is de aangewezen plek waar studenten en juridische instellingen samenkomen. De locatie is zeker slim gekozen: UvA rechtenstudenten kunnen hier praktijkonderwijs volgen en juridische instellingen maken makkelijk contact met gemotiveerde rechtenstudenten.

De Law Hub is een soort verzamelplek van allerlei instellingen. Er is een onderscheid in drie typen: het Free Legal Advice Center, de Start-up Incubator en maatschappelijke partners. Het Free Legal Advice Center bestaat uit vijf samenwerkende rechtswinkels. Geen EHBO maar EHBJV (Eerste Hulp Bij Juridische Vragen). De Start-up Incubator heeft als doel om juridische start-ups te helpen en begeleiden. De vijf maatschappelijke partners die momenteel in de Law Hub zijn gevestigd, zijn de Public Interest Litigation Project (PILP), Pro Bono Connect, Bureau Clara Wichmann, Lawyers for Lawyers en Arbeidsmarktresearch. Dit klinkt als heel wat voor de paar vierkante meters die de Law Hub beslaat, namelijk slechts een hoekje van het gebouw op de benedenverdieping. De indeling is echter erg slim, efficiënt en netjes gedaan. Ik kan iedereen aanraden om even naar binnen te lopen om je eigen indruk op te doen.

Kortom, de Law Hub is een veelbelovende nieuwe vestiging op de UvA dat barst van de potentie en ambitie. Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen van deze Law Hub. Dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat jullie hierover lezen.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Inez ten Brink

Inez ten Brink

Hi allemaal! Mijn naam is Inez, 21 jaar, en ik zit in het derde en laatste jaar van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Wat ik het leukst vind aan deze studie is dat het actueel, levendig en interessant is. Veel van wat je leert zie je terug in het “echte leven”, en dat laat dit platform ook heel mooi zien. Mijn doel is om de studie met een honours predicaat en een minor in het buitenland af te ronden in 2020. Mocht je tips, opmerkingen of vragen voor mij hebben, ben ik altijd te bereiken via ineztbrink@gmail.com.