Student-stagiair van de week

Tessa Rötscheid (Van der Feltz advocaten) over de dynamiek bij een niche kantoor

Tessa Rötscheid (22) heeft haar master Staats-en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht afgerond en gaat de master Recht van de Gezondheidzorg volgen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij liep twee maanden stage bij Van der Feltz advocaten in juli en augustus 2019.

Waarom heb je voor een stage bij Van der Feltz advocaten gekozen?
Via mijn studie ben ik met Van der Feltz advocaten in contact gekomen. De grote expertise die het kantoor heeft op het gebied van het Omgevingsrecht in combinatie met het feit dat het kantoor veel op het snijvlak van het bestuursrecht en het privaatrecht opereert, gaf voor mij de doorslag om te solliciteren voor een studentstage.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Ik ben redelijk ‘open-minded’ mijn stageperiode ingegaan. Heel eerlijk gezegd had ik van tevoren niet echt een duidelijk beeld van de werkzaamheden binnen de advocatuur. Dit is nu wel anders. Wat ik van tevoren niet had verwacht (of had gehoopt) is dat ik zo veel verschillende werkzaamheden zou gaan verrichten. Van het schrijven van notities en artikelen tot aan het bijwonen van zittingen aan toe.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure? 
Nadat ik mijn cv, cijferlijst(en) en motivatiebrief naar Van der Feltz advocaten had opgestuurd, werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Bij aankomst werd ik vriendelijk ontvangen door de secretaresses, waarop een gesprek met een senior-advocaat en een advocaat-stagiaire volgde. Het was een erg vlot en fijn gesprek. Nog dezelfde week ontving ik een telefoontje met het nieuws dat ik in juli en augustus stage mocht komen lopen.

Wat ga je nooit meer vergeten van je stage?
Op de eerste dag van mijn stage – nog voordat de rondleiding op het kantoor had plaatsgevonden – mocht ik samen met mijn mede-stagiaire mee naar een zitting bij de rechtbank Den Haag. Hierdoor kreeg ik meteen het gevoel erg welkom te zijn. Kort daarna mocht ik ook mee naar een descente, een gerechtelijke plaatsopneming. Door de descente ben ik in aanraking gekomen met een voor mij nog relatief onbekend rechtsgebied, te weten het onteigeningsrecht. Doordat ik later in mijn stage de mogelijkheid heb gekregen mee te schrijven aan een artikel over het onteigeningsrecht, heb ik mijn interesse in dit rechtsgebied verder kunnen uitdiepen. Wellicht dat ik na mijn studie in dit rechtsgebied verder wil.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Met de kennis van nu zijn er misschien een aantal dingen die ik anders zou aanpakken. Dit zijn vooral kleine aanpassingen. Zo zou ik bepaalde notities nu op een andere manier vormgeven.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage?  
Ik kan mij niet één grote blunder herinneren. Natuurlijk heb ik wel wat beginnersfoutjes gemaakt, zoals het versturen van een e-mail naar de verkeerde persoon of het vermelden van een verkeerde datum of naam op een notitie. Echt grote fouten zijn mij (gelukkig) bespaard gebleven.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
De advocatuur heeft mij positief verrast. Met name de dynamiek op een nichekantoor en de veelzijdigheid van het werk is hetgeen de advocatuur voor mij zo interessant maakt. In die zin zie ik mijzelf dit werk later zeker doen.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >