Blogs

Studentenhuis verboden?

Stel je voor: je bent student, je hebt eindelijk de langgezochte kamer in een chill huis, waar je met drie vrienden woont, omdat de vader van een van hen het heeft gekocht. Kerst staat voor de deur en je wilt bijna je huiskerstdiner houden, maar… je buurvrouw eist dat je op straat komt te staan. Afgelopen week deed de rechter uitspraak in een dergelijke zaak.

De vader van een van de bewoners en de buurvrouw vormden samen een VvE. In de splitsingsakte was opgenomen dat gebruik van het pand als kamerverhuurbedrijf, inclusief als Bed & Breakfast, verboden was. Een veelvoorkomende bepaling in splitsingsakte, die juist als doel heeft om verhuur aan studenten tegen te gaan.

Het was aan de Amsterdamse rechter om de studenten ofwel op straat te zetten, ofwel de buurvrouw ongelijk te geven. De rechter oordeelde uiteindelijk in het voordeel van de studenten: ze mogen blijven. Volgens de rechter is deze huurovereenkomst een privékwestie en geen vorm van bedrijfsmatige verhuur, omdat de overeenkomst eindigt wanneer de zoon afstudeert.

De bepaling uit de splitsingakte werd dus eng geïnterpreteerd door de rechter. En dat hadden we hard nodig in een tijd waarin de kamernood steeds hoger wordt en het verhuren van kamers aan steeds meer eisen gebonden is.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Eline Breuking

Eline Breuking

Ik ben Eline Breuking, 20 jaar en tweedejaars student aan het Utrecht Law College. Daarnaast studeer ik ook Geneeskunde aan de UU. Wanneer mensen horen dat ik deze twee studies doe, is vaak de vraag: 'wat ben je dan van plan te gaan doen?'. Mijn hart ligt in ieder geval bij het recht, vandaar ook dat ik zonder aarzelen 'ja' heb geantwoord op de vraag of ik ambassadeur van Mr. zou willen worden. Ik hoop uiteindelijk de advocatuur in te gaan en daarbij IE-recht met als specialisatie geneesmiddelen te gaan doen, of productaansprakelijkheid met een specialisatie in medische producten. Kortom: een rechtsgebied waarin de medische kant wel enigszins terugkomt. Het leuke aan zowel het recht als de geneeskunde vind ik het puzzelen: hoe kan ik mijn kennis toepassen op een casus? De voornaamste reden dat het recht mij zo interesseert is dat het recht alles beïnvloedt: van geneeskunde tot politiek, van ondernemingen tot muziek, in alle disciplines schuilt een juridisch element. In mijn vrije tijd maak ik graag muziek: ik zing en speel gitaar en viool. Verder geef ik tentamentraining en werk ik als vertaler. Als ambassadeur van Mr. hoop ik jullie van vele interessante artikelen te kunnen voorzien. Als je zelf een idee of artikel hebt, of natuurlijk een vraag, mail dan vooral naar e.a.breuking2@students.uu.nl.