Blogs

Staatswiet of niet?

Onder toezicht van de overheid wiet telen; dat is kort gezegd de wietproef. Het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’ heeft als doel om duidelijk te maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Daarnaast wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd.

Het kabinet heeft onlangs in het regeerakkoord afgesproken dat de proef gedurende vier jaar wordt uitgevoerd in tien gemeenten. Geïnteresseerde gemeenten konden zich hiervoor aanmelden, maar de animo leek tegen te vallen. In eerste instantie was het de bedoeling dat de huidige voorraad gelijk vervangen zou worden door de ‘staatswiet’, maar nu heeft de regering besloten om een overgangsperiode te hanteren. De huidige voorraad en de staatswiet mogen voorlopig nog naast elkaar worden verkocht.

Enkele grote Nederlandse gemeenten zijn tegen de proef in zijn huidige vorm, waaronder Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook de burgemeester van Tilburg gaf eerder aan dat er weinig gemeenten zullen deelnemen. Dit alles komt voornamelijk door de voorwaarden, zoals onder andere de ‘ingezetenenregel’: een deelnemende gemeente mag de wiet niet verkopen aan personen die buiten Nederland wonen. De regels van het experiment sluiten zo veel mogelijk aan bij de regels van het huidige gedoogbeleid. De overige spelregels voor het experiment zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Opmerkelijk is wel dat er vanuit de Tweede Kamer sceptische meningen te horen zijn. Toch is afgesproken dat de proef wordt gestart om te kunnen vaststellen of dit ook daadwerkelijk effect heeft op de veiligheid en volksgezondheid. Op dit moment zullen we dus nog moeten afwachten hoe de proef zal verlopen.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Sophie van Dijk

Sophie van Dijk

Mijn naam is Sophie van Dijk en ik ben 23 jaar. Nadat ik in januari 2017 met trots mijn diploma HBO-Rechten in ontvangst heb mogen nemen, heb ik met veel plezier een Summer School gevolgd aan University of California, Berkeley. Na deze mooie tijd ben ik begonnen met de premaster Ondernemingsrecht aan Tilburg University. Omdat ik mijzelf altijd wil blijven ontwikkelen, ben ik dit collegejaar Kamerbestuurslid bij Magister JFT | AD REM, Kamer voor Ondernemingsrecht. Daarnaast werk ik met veel plezier als juridisch medewerkster op de faillissementsafdeling bij Veldhuijzen & Nuiten Advocaten. In mijn vrije tijd reis ik graag, het liefst in combinatie met mooie diepzeeduiken. In september 2018 zal ik starten met de master Ondernemingsrecht.

Mijn streven is om uiteindelijk de advocatuur in te gaan. Als Mr. Ambassadeur kijk ik er erg naar uit om jullie op de hoogte te houden van interessante nieuwtjes over het recht en Tilburg University. Ik vind het ook erg leuk om op die manier mijn schrijftalent verder te ontwikkelen. Mocht jij zelf interesse hebben in het schrijven van een artikel, laat dit dan zeker weten! Ik ben bereikbaar via s.f.vandijk@uvt.nl.

Over de auteur

Myrthe Pijnenborg

Myrthe Pijnenborg

Mijn naam is Myrthe Pijnenborg, 23 jaar oud, premaster studente Rechtsgeleerdheid aan Tilburg Law School. Tijdens mijn hbo-opleiding heb ik al stages gelopen, tijdens mijn master wil ik graag nog meer praktijkervaring opdoen. Ik ben breed geïnteresseerd en heb het dan ook erg naar mijn zin tijdens mijn studie. Via Mr. Studenten kan ik hier weer extra mee bezig zijn en nieuwe kennis, contacten en ervaringen opdoen. Mr. Studenten is een ontzettend leuk nieuw initiatief waar ik me met veel plezier voor in zal gaan zetten.

Ik kijk ernaar uit om voor jullie aan de slag te gaan, maar ook om mét jullie aan de slag te gaan! Dus heb je suggesties, vragen of interesse om zelf een stuk te schrijven voor de website? Neem dan gerust contact met me op via m.a.r.m.pijnenborg@uvt.nl.