Blogs

‘Run, Hide or Fight’, Amerikaanse visie op de Gun Laws

Las Vegas, El Paso, Parkland, Orlando en ga zo maar door. Allemaal Amerikaanse plaatsen waar in de afgelopen tijd tientallen doden zijn gevallen als gevolg van een mass shooting. Hoe kan het dat daar in de Verenigde Staten nog steeds weinig tot niets aan wordt gedaan?

Dat zit zo: de schatrijke, conservatieve organisatie NRA (‘National Riffle Association’) komt op voor haar wapenrecht. Het is een grote en belangrijke lobbygroep in de Verenigde Staten die veel invloed weet uit te oefenen op het wapenverbod. Hun belangrijkste punt is dat je je als burger moet kunnen beschermen tegen gevaar. Alles om de inperking van het second amendment tegen te gaan; het recht van elke Amerikaan om wapens te bezitten en te dragen. Om deze right to bear arms te behouden, worden kosten nog moeite bespaard. Er worden miljoenen geïnvesteerd in de Pro-Gun campagnes van verschillende politieke voorstanders en er zijn zelfs reclames over te zien op de tv. De leden van de NRA gaan zelfs zo ver dat ze bij vrijwel alle meetings omtrent mogelijke inperking van de wapenwet zijn. Op hun website staat zelfs een agenda per staat van waar en wanneer dergelijke meetings plaatsvinden. Op die manier weten zij een hard tegengeluid te creëren bij het versoepelen van de wapenwet.

Voor ons Nederlanders is het eigenlijk niet meer voor te stellen dat het de normaalste zaak van de wereld is om een geweer thuis te hebben liggen. Ik zit momenteel in New York voor mijn uitwisseling Brooklyn Law School. Geen betere plek om erachter te komen hoe de gemiddelde law student uit New York nu denkt over de beruchte wapenwetten. Na al die vreselijke mass shootings kun je niet anders dan een tegenstander zijn, toch?

Wat ik vooral bizar vind, is dat er in de winkels bijvoorbeeld wordt geadverteerd voor bulletproof schooltassen voor kinderen van nog geen twaalf jaar oud. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Tijdens mijn introductieweek kregen we een instructiefilmpje te zien wat we zouden moeten doen in geval van zo’n mass shooting: “RUN, HIDE OR FIGHT”, was de duidelijke boodschap in dit filmpje. Na wat Amerikaanse medestudenten hier in New York te hebben gesproken, schrok ik eerlijk gezegd wel van hun visie hierop. Ik denk dat het vooral gewenning is geworden. Een gewenning met het idee dat het mogelijk is om een wapen in je bezit te hebben. Ze zijn niet per se voorstanders, maar ook zeker geen tegenstanders van de wapenwet. Het recht om jezelf te kunnen beschermen staat bij hen hoog in het vaandel en het bezitten van een geweer vinden zij daarvoor gewenst. Ze vinden het ergens toch wel een beetje vreemd dat ik daar geen begrip voor kan hebben. De guns zijn gewoon een onderdeel geworden van de Amerikaanse cultuur en het wordt denk ik nog knap lastig om die op korte termijn rigoureus te veranderen…

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Quinten Groenendaal

Quinten Groenendaal

Hi allemaal! Mijn naam is Quinten Groenendaal en ik zit momenteel in het derde jaar van mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ik schrijf al een tijdje met veel plezier voor Mr. Studenten. Daarnaast ben ik vanaf het begin van mijn studie werkzaam bij Le Tableau, een recruitmentbureau voor advocaten en notarissen. Na een minor in New York, zal ik over een aantal maanden mijn Honoursbachelor afronden in Amsterdam. Het lijkt mij geweldig om over een aantal jaar advocaat te zijn bij een internationaal georiënteerd kantoor.

Ik denk dat maar weinig mensen beseffen hoe vaak het recht ons dagelijks leven beïnvloedt, en dan vooral hoe leuk en interessant deze invloed wel niet kan zijn. "Rechten is toch heel erg saai..", is dan ook een reactie die ik vaak te horen krijg als ik aan mensen vertel dat ik rechten studeer. Dat is precies wat ik hier bij Mr. Studenten wil gaan ontkrachten. Ik wil laten zien dat een rechtenstudie alles is behálve wetten en regeltjes uit je hoofd moeten leren.

Mocht je mij om welke reden dan ook willen bereiken, dan kun je altijd een mailtje sturen naar: quintengroenendaal@gmail.com