Blogs

Rafael Farzel Gaart?

Je hebt een leuk gameavondje met je vrienden georganiseerd. Iedereen heeft wat snacks meegenomen en jullie willen gaan beginnen. Het merendeel kiest voor FIFA, omdat PES zelfverzonnen namen gebruikt. Maar is dat een bewuste keuze van PES?

NO LICENSE

Konami, de ontwikkelaar van het voetbalspel PES, heeft onlangs bekend gemaakt dat zij de licenties voor de twee grootste Europese voetbaltoernooien niet meer bezitten. Dat zijn niet de enige licenties die Konami niet heeft. Zo mag de Japanse ontwikkelaar ook niet alle spelers- en clubnamen gebruiken in hun spel.

HOE ZIT DAT DAN?

Om de echte namen, sponsoren en trofeeën te mogen gebruiken voor het spel moeten er contracten worden gesloten tussen de ontwikkelaar en de houder van de rechten. Deze worden meestal voor meerdere jaren gesloten waar grote geldbedragen mee gemoeid zijn. Zo had Konami bijvoorbeeld vanaf 2009 tot 2019 de rechten van de Champions League in handen. Hierdoor mochten zij dus het toernooi met de officiële naam en sponsoren gebruiken in hun spel. Concurrent EA, ontwikkelaar van FIFA, mocht dit niet en moest een andere naam bedenken voor het toernooi. Andersom gebeurt dit ook. EA heeft namelijk bijna alle licenties van de topcompetities in handen. Hierdoor mag Konami al jarenlang geen gebruik maken van bijvoorbeeld officiële clubnamen. Zo was de Japanse ontwikkelaar genoodzaakt om creatief te zijn door onder andere Chelsea FC te veranderen in London FC. Ook spelersnamen als Rafael van der Vaart – zie de titel – kregen in het verleden een volledige metamorfose.

INTELLECTUEEL EIGENDOMSRECHT

Mocht Konami er voor kiezen om de officiële spelersnamen te gebruiken zonder dat zij een licentie daarvoor hebben, dan maken zij inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht van de houder van die rechten. Je kan het gevolg hiervan al raden. Een flinke schadevergoeding!

HOE NU VERDER?

Voorlopig lijkt EA er met de meeste licenties van door te gaan en is het nog maar de vraag of Konami het spel aantrekkelijk genoeg kan houden zonder deze licenties. Afwachten dus!

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Raoul Bhikha

Raoul Bhikha

Mijn naam is Raoul Bhikha. Ik volg de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Alles wat met rechten te maken heeft interesseert mij en ik lees daar dan ook graag over. Dit doe ik via internet, boeken of tijdschriften. Schrijven vind ik daarentegen nog leuker, vandaar dat ik in het verleden de samenvattingen van SlimStuderen heb geschreven voor mijn studie. Bij Mr. Studenten heb ik nu de mogelijkheid om zelf de inhoud te bepalen! Naast mijn studie zet ik me op vrijwillige basis in voor de Haagse Wetswinkel en de Belastingwinkel Rotterdam. Hier verleen ik juridisch advies op diverse rechtsgebieden aan min- en onvermogenden. Naast het recht liggen mijn interesses voornamelijk in voetbal, Amerikaanse series en uiteenlopende muziekgenres. Mocht je zelf een idee hebben voor een stuk op de website of heb je vragen, tips of opmerkingen? Neem dan vooral contact met mij op via raoulbhikha@gmail.com.