Blogs

Pilot vergoeding medische kosten zedenslachtoffers van start

Het moet makkelijker worden voor slachtoffers van seksueel geweld om hulp te zoeken. Daarom starten twee ministeries met het vergoeden van medische kosten, die doorgaans onder het eigen risico vallen.

Vier op de tien slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven deden in 2017 aangifte, volgens het CBS. Sinds 2015 gaat het aantal geregistreerde zedenmisdrijven in een stijgende lijn omhoog. Verkrachtings- en aanrandingszaken worden vaker geregistreerd, maar ook opkomende vormen van zedenmisdrijven als sexting doen het algehele aantal groeien. Toch blijft de drempel om naar de politie te stappen hoog. Te hoog, volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een knelpunt voor slachtoffers van seksueel geweld zit in de betaling van hun eigen risico. Het slachtoffer moet opdraaien voor kosten die gemaakt worden, bijvoorbeeld therapie bij een psycholoog of andere medische hulp. Kostenposten die helaas vaak voorkomen bij dit soort delicten. Het leidt echter tot een dubbele last: wie al slachtoffer is geworden van seksueel geweld, moet vervolgens ook zélf een groot deel betalen wanneer hij of zij besluit hulp te zoeken. Daar wil de overheid verandering in brengen. Gedurende een jaar tijd zal een proef lopen, waarbij slachtoffers geen eigen risico hoeven te betalen.

Voorwaarden

Slachtoffers dienen zich te melden bij een van de zestien Centra Seksueel Geweld. Aangezien de eerste zeven dagen nadat het feit zich heeft voorgedaan het belangrijkste zijn, komen slachtoffers ook alleen in aanmerking voor een vrijstelling van hun eigen risico als zij zich binnen deze periode melden. In het Centrum Seksueel Geweld wordt er aandacht besteed aan de medische en psychische gesteldheid van het slachtoffer, maar ook aan een sporenonderzoek. Als meer slachtoffers zich sneller melden bij een CSG, zal dit mogelijk ook een positief effect hebben op het traceren van daders. Sporen kunnen immers beter en sneller veiliggesteld worden.

De proef is op 1 september 2020 begonnen en zal een jaar duren, waarna in het najaar van 2021 de resultaten worden gepubliceerd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid begon eind 2019 al een campagne die slachtoffers van zedendelicten moest aansporen om hulp te zoeken. Ook toen werd het belang van de zeven dagen benadrukt. Het CSG hielp in 2019 meer dan 4000 slachtoffers: 28 procent meer dan in 2018.

Heb je zelf te maken gehad met seksueel geweld? Wacht dan niet en bekijk www.watkanmijhelpen.nl voor hulp.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Lieve Smeets

Lieve Smeets

Hey! Ik ben Lieve Smeets, 22 jaar jong en volg momenteel de master Forensica, Criminologie en Strafrechtspleging (specialisatie strafrecht) aan de Universiteit Maastricht. Komend collegejaar zal ik tevens beginnen aan de master privaatrecht. Hoewel menig medestudent niets meer wil horen over artikel 6:162 BW, is dit juist waar mijn voorkeur ligt. Het was voor mij dan ook een logische stap om deze twee specialisaties te gaan volgen.
Bij Mr. Studenten hoop ik mensen bewust te maken van het feit dat rechten veel meer is dan een gemiddelde aflevering van Suits. Mijn kennis wil ik op deze manier combineren met mijn liefde voor schrijven, journalistiek en media. Naast mijn rechtenstudie schrijf ik dan ook voor het universiteitsblad van de UM. Wat ik graag zou willen bereiken? Misschien wel het maken van een documentaire of het schrijven van een boek over een spectaculaire rechtszaak. The sky is the limit wat mij betreft.
Heb je een vraag, tip of opmerking? Of wil je mij vanwege een totaal andere reden bereiken? Schroom dan niet om mij een berichtje te sturen op mijn e-mail lwme.smeets@student.maastrichtuniversity.nl!