Blogs

Open dag Hoge Raad: inspirerend!

Afgelopen zaterdag deden ruim dertig mensen mee aan een online open dag van de Hoge Raad. Tijdens de eerste sessie vertelde raadsheer Ybo Buruma over zijn ‘mokervette’ carrière. Ik raakte erdoor geïnspireerd.

Buruma vertelde allereerst dat de rechtenstudie niet zijn eerste keus was. Hij wilde in eerste instantie graag filosofie of psychologie gaan studeren. Natuurlijk waren anderen daartegen, omdat in de samenleving de opvatting heerst dat je van een filosofie- of psychologiestudie niet kunt leven. Buruma moest dus wat anders gaan studeren en het werd de rechtenstudie. Achteraf heeft hij zero spijt van die laatste keus.

Hetzelfde maakte ik mee. Ik wilde na het vwo-muziek gaan studeren op het conservatorium. Dat mocht niet, omdat ik anders laat zou eten als musicus. Althans, dat zei men en het werd dus de rechtenstudie. Ik vind die gedachte pertinent onjuist, maar tóch ben ik blij met mijn rechtenstudie. Ik doe ook nog eens belastingrecht: jeetje! Net als bij Buruma, was er op een gegeven moment een keerpunt bij mij. Ik vind de rechtenstudie nu zo leuk, dat ik graag erover schrijf en zelfs stage loop.

Buruma heeft een sprankelende carrière achter de rug. Veel verder kun je als jurist niet komen in het leven: raadsheer bij de Hoge Raad en hoogleraar in Nijmegen. Een betere cv kun je volgens mij niet hebben. Dat is precies waarnaar wij, rechtenstudenten, streven. Ik wil in ieder geval rechter worden en hoogleraar. En ook al wil je ‘gewoon’ advocaat worden, dan nog is Buruma zeer zeker een voorbeeldfiguur voor jou.

Addertje onder het gras

Er ligt wel een addertje onder het gras, want met alle posities krijgt Buruma ook ontzettend veel verantwoordelijkheid. Hij vertelde dat hij niet op elk podium kan verschijnen vanwege zijn functie als raadsheer bij de Hoge Raad. Daarnaast kan hij zich niet mengen in elke discussie. Iemand er flink van langs geven op Twitter of gewoon zeggen wat elke andere Nederlander ook al denkt over coronaboetes, zit er dus niet in.

Het was een lange reis van mijn Nijmeegse studentenkamer naar het imposante gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Toch was het de moeite waard. Ik kwam tot het besef dat de raadsheren – vrouwelijke rechters noem je ook raadsheren – gewone mensen zijn. Ik haal inspiratie uit de gedachte dat jij en ik daar ook kunnen komen. Meer nog, over enkele decennia zullen enkelingen onder ons daar staan!

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Romano Graves

Romano Graves

Mijn naam is Romano Graves. Ik ben 22 jaar oud en studeer Fiscaal Recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als student spreekt het onderwerp 'Digitalisering en Recht' mij enorm aan. Ik volgde bijvoorbeeld de Tech Law Clinic en thans verdiep ik mij in het gebruik van big data door de Belastingdienst. Naast mijn studie ben ik als Vice President Academische Activiteiten betrokken bij de studievereniging ELSA Nijmegen en als secretaris bij de studentenvereniging IFES Nijmegen. Bovendien ben ik als student-ambassadeur werkzaam bij de Radboud Honours Academy.

Mijn observatie is dat het recht en het leven van de rechtenstudent allebei veelzijdig zijn. Ofwel, het recht en de rechtenstudie zijn droog noch saai. Als ambassadeur van Mr. Studenten wil ik die gedachtegang op studenten overbrengen door te schrijven over interessante ontwikkelingen in Fiscaal Recht en door mijn eigen ervaringen als student te delen. Zie ik niettemin een leuk thema of vraagstuk over het hoofd en vind jij dat ik daarover zou moeten schrijven? Stuur mij gerust een mail op romanograves@hotmail.com.