Blogs

Online meer vrijheid, veiligheid en privacy: de voordelen van VPN

Het verruimen van je Netflix-aanbod, het veilig gebruiken van een openbaar wifinetwerk en het afschermen van je internetverkeer: zomaar een greep uit de mogelijkheden die een VPN je biedt. Waarom een VPN en wat zijn de voordelen?

Wij gebruiken in Nederland in toenemende mate een VPN (Virtual Private Network). Dit doen wij om verscheidene redenen. Wie gebruik maakt van een VPN kan geheel privé en anoniem gebruik maken van het internet. Hierdoor is je identiteit verborgen voor anderen, onder wie de overheid, bedrijven en hackers. Verder kun je gebruik maken van (openbare) netwerken, zonder dat anderen jouw internetverkeer kunnen onderscheppen. Veilig internetten dus. Ook kun je het aanbod van onlinestreamingsdiensten zoals Netflix, drastisch vergroten en in het buitenland toch lekker naar Uitzending Gemist kijken. Voor mensen die leven onder een autoritair regime en veelal constant onder online surveillance staan door hun overheid, is VPN ook een uitkomst. Zo kun je ontsnappen aan censuur.

Hoe werkt een VPN?

Om te begrijpen hoe een VPN werkt moet je eerst basaal weten hoe het internet werkt. Op het moment dat je een website wilt bezoeken, doe je een verzoek via je computer aan je router. Je router speelt dit verzoek op zijn beurt door aan je internetprovider en deze geeft het door aan de server van de website die je wilt bezoeken. Vervolgens stuurt deze server via dezelfde route een antwoord terug: je hebt nu verbinding! Deze aanvraag verricht je bijvoorbeeld door een webadres in je adresbalk in te voeren. De rol van een VPN hierin is dat het tijdens dit proces fungeert als een extra beveiliging. Het neemt je aanvraag en zet er als het ware een slot op dat nagenoeg onmogelijk is om te kraken. Dit slot wordt gevormd door complexe encryptie. Tevens wordt je locatie veranderd. Op deze manier is niet te achterhalen waar een aanvraag naartoe gaat en van wie het afkomstig is. Hierbij kun je zelf kiezen van welke VPN-server je gebruik wilt maken. Terwijl jij fysiek lekker op de bank in Nederland zit te Netflixen, kun je er dus voor kiezen om een VPN-server in de Verenigde Staten te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je de geografische beperkingen van het Netflix-aanbod in de Verenigde Staten omzeilt en dus Amerikaanse Netflix kunt kijken. Jouw computer denkt namelijk dat je in de Verenigde Staten bent, omdat je met een VPN-server daar verbonden bent. Overigens wordt niet alleen het bezoeken van websites versleuteld, maar elke vorm van internetgebruik. Om gebruik te maken van een VPN dat je privacy goed beschermt en je internetsnelheid niet drastisch verlaagt, sluit je een abonnement af bij een van de vele VPN-aanbieders (een aanrader is ExpressVPN). Het gebruiken van een VPN in Nederland is volkomen legaal. Rest mij niets meer dan je veel plezier te wensen met de voordelen van VPN!

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Online nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Online nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Noah van den Berg

Noah van den Berg

Dag lezer! Mijn naam is Noah van den Berg en ik ben bezig met de laatste loodjes voor het afronden van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid (Informatietechnologie Recht) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens studeer ik Philosophy of a Specific Discipline. Naast mijn studie ben ik werkzaam als juridisch adviseur bij Rechtswinkel Groningen en schrijf ik juridische artikelen voor het faculteitsblad Terecht Gesteld, waar ik tevens een bestuursfunctie bekleed dit jaar (penningmeester). Bij Terecht Gesteld ben ik erachter gekomen dat het schrijven van een mooi stuk zonder in te boeten op de inhoud, een uitdaging is die mij telkens weer op de proef stelt. Het is niettemin deze uitdaging die een grote aantrekkingskracht op mij uitoefent. Dit heeft mij ertoe gebracht om aan de slag te gaan als auteur bij Mr-Studenten, een platform dat voor de nodige belangstelling zorgt in studerend juridisch Nederland. Ik kijk erg uit naar de kans om dit jaar mijn stempel te kunnen drukken op hetgeen door rechtenstudenten in hun vrije tijd gelezen wordt. ‘Wat u vanzelfsprekend vindt, spreekt nog niet vanzelf.’

Voor opmerkingen of vragen, kunt u mij altijd bereiken op noah_berg@live.nl