Blogs

Nederland legt coronaboetes op, maar gaat minder ver dan buurlanden

In Nederland zijn de maatregelen tegen het coronavirus gisteren verscherpt. Zo zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden en kunnen er boetes opgelegd worden. ‘Coronaboetes’ zijn overigens niet nieuw. Zo zijn er al boetes opgelegd aan mensen die tijdens deze crisissituatie grappig probeerden te zijn.

Momenteel is nagenoeg ieder land in Europa hard bezig om het coronavirus zo ver mogelijk buiten de deur te houden. Door middel van verschillende soorten maatregelen, zoals het sluiten van sportclubs en het sociaal distantiëren van vrienden en familie, wordt er geprobeerd om de zorg beschikbaar te houden voor de mensen die dit nodig hebben. In Noordwijkerhout was er een lolbroek die dacht dat het wel grappig zou zijn om tijdens een politiecontrole in het gezicht van een agent te hoesten, zoals Tonya Baranov gisteren meldde. En in Den Bosch is er een man opgepakt nadat hij in een rij voor de coffeeshop opzettelijk tegen anderen begon aan te hoesten. We zien dit vaker, mensen die tijdens crisissituaties grappig proberen te zijn. Dit is niet waar we op dit moment op zitten te wachten. Al helemaal niet nu politieagenten en hulpverleners in het algemeen nodig zijn om deze crisis in goede banen te leiden. Hier is op dit moment even geen plaats voor de grappenmakers.

Internationale maatregelen

Ook als je de 1,5 meter-regel schendt kun je vanaf nu beboet worden. Toch gaat Nederland niet zover als bijvoorbeeld Italië en Frankrijk. Daar is momenteel een lockdown van kracht. Wanneer je zonder geldige reden en zonder bijbehorend formulier de straat op gaat riskeer je een boete van € 135 of zelfs een korte gevangenisstraf. Ben je besmet en moet je verplicht in quarantaine maar houd je je hier niet aan? Dan is het zelfs mogelijk dat er sprake is van een ‘misdaad tegen de gezondheid’. Dit betekent dat je meerdere maanden de gevangenis in kunt gaan. Zo erg is het op dit moment niet in ons land, alleen doet de overheid er wel alles aan om het virus zo goed mogelijk in te dammen. Een wijze les voor alle lolbroeken: laat zulke streken gewoon achterwege, anders is de kans groot dat je net als deze heren flink in de problemen zult komen.

#BlijfGezond

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Indy van den Berg

Indy van den Berg

Mijn naam is Indy van den Berg. Ik ben 20 jaar en volg op dit moment de Bachelor Nederlands recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast mijn studie ben ik sinds kort actief voor de online rechtswinkel 'Recht op je Recht'. Hier beantwoord ik iedere week een aantal juridische vragen om burgers zo op een vrijblijvende en toegankelijke manier juridische bijstand te bieden. Tevens ben ik werkzaam als freelance copywriter. Hierdoor heb ik een hoop geleerd over het ondernemerschap in z'n algemeen. Dit werk doe ik nog altijd met veel passie en plezier. Ik hoop de kennis die ik hiermee heb opgedaan toe te passen binnen de artikelen voor Mr. Studenten. Tijdens mijn periode als auteur bij Mr. Studenten zou ik het super vinden om mijn medestudenten een andere kijk op het recht te bieden, om zo te laten zien dat het recht niet alleen bestaat in de studieboeken maar dat het overal in onze maatschappij te vinden is. Heb je zelf een leuk idee voor een stuk op de website of wil je contact opnemen met mij? Ik ben altijd te bereiken via indyvandenberg@hotmail.nl.