Blogs

Moet lachgas verboden worden?

Afgelopen week reed reality-ster Lena, bekend van Ex On The Beach, zes auto’s aan. Vermoedelijk was ze onder de invloed van lachgas. In haar Instagram story plaatste ze namelijk vlak voor het incident een filmpje waarop te zien is dat ze lachgas gebruikt.

De laatste tijd vinden er steeds meer incidenten plaats door het gebruik van lachgas. Toch lijkt het alsof er vrijwel niet opgetreden wordt. Lachgas is gewoon makkelijk in winkels en online te verkrijgen. Ik vroeg me dan ook af hoe dit juridisch in elkaar zit.

Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment niet strafbaar. Lachgas valt namelijk onder de Warenwet. De controle en handhaving ligt op dit moment dus bij Voedsel en Warenautoriteit. Uit hun risicoanalyse is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor ernstige gezondheidsrisico’s en daardoor is er dus geen reden om handhavend op te treden. Dit onderzoek is gebaseerd op de omstandigheden wanneer lachgas wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Echter, we zien dat er steeds meer lachgas wordt gebruikt als ‘partydrug’. Het wordt dan ook vaak gecombineerd met alcohol of andere middelen. Bij veel recreatief gebruik van lachgas kunnen er wel grote risico’s ontstaan. Zo kan het blijvend neurotisch effect hebben, maar ook in het verkeer ontstaan er veel risico’s.

De laatste tijd hebben er veel meer incidenten met lachgas plaatsgevonden in het verkeer. Verkeersrechtsspecialist Bert Kabel heeft een oproep gedaan aan het kabinet om lachgas verboden te stellen. Wat het volgens hem op dit moment vooral lastig maakt is dat het moeilijk is om te bewijzen dat iemand lachgas heeft gebruikt. Volgens hem is het dan ook het meest effectief om het bezit van lachgas in de auto verboden te stellen.  Alleen op die manier zou het goed te controleren zijn.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Claudine Moenen

Claudine Moenen

Hallo allemaal! Mijn naam is Claudine Moenen en ik ben 20 jaar. In september ben ik begonnen met de studie rechtsgeleerdheid aan de UvA. Zoals je kunt zien studeer ik dus nog maar net, maar ik heb er veel plezier in. Ik kom oorspronkelijk uit Meerssen (Limburg) en heb gekozen om naar Amsterdam te verhuizen omdat ik graag de Zuidas op wil. Op dit moment is mijn doel om een goed beeld te krijgen van alle rechtsgebieden, zodat ik uiteindelijk een goede keuze kan maken. Ik hoop dit mede door Mr. studenten te bereiken. Zelf zal ik ook regelmatig content posten en ik hoop dat jullie er ook veel aan gaan hebben! Mocht je zelf een idee hebben voor een stuk op de website of contact willen opnemen met mij? Ik ben bereikbaar via claudine_moenen@hotmail.com.