Those were the days

Mieke Lavreysen: liever getallen dan Bestuursrecht

Mieke Lavreysen (1995) studeerde tussen 2013 en 2018 rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en studeerde af in het ondernemingsrecht en belastingrecht. Na haar afstuderen werd ze LL.M. Candidate aan de University of Chicago Law School. Daar ontving ze vorige week de Ann Watson Barber Outstanding Service Award. Op 1 oktober 2019 begint ze bij Stibbe binnen de praktijkgroep Tax als advocaat.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinneringen heb ik aan de rechtenintroductie direct voorafgaand aan het eerste jaar en aan de momenten op ‘de kamer’ van de studievereniging in het faculteitsgebouw. Op ‘de kamer’ bracht ik gezellige studiepauzes door, leerde ik nieuwe studenten kennen en kreeg ik adviezen van ouderejaars studenten die ik als eerste generatie rechtenstudent niet van thuis had meegekregen. De mindere momenten van mijn studietijd waren vaak leerprocessen, zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik niet alles tegelijkertijd kon doen en leerde ik prioriteiten stellen.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak gedurende mijn bachelor was Inleiding Belastingrecht. Ik kon in dat vak mijn analytische vaardigheden kwijt, het voelde als een soort oplossen van puzzels. Ook vond ik het als een van de weinige rechtenstudenten leuk om met getallen te werken. Ik was wat minder fan van het vak Bestuursrecht. Ik vond dit een moeilijk vak en kon me er niet zo veel bij voorstellen.

Welke docent of welke jurist was voor u een inspiratiebron?
Omringd door scherpzinnige en gedreven docenten had ik vele inspiratiebronnen gedurende mijn studie in Nijmegen. Professor Steven Bartels was er daar een van. De hoeveelheid top-of-mind kennis waarover professor Bartels beschikt en de manier waarop hij vlot ieder argument onderuit kon halen inspireerde mij om het beste uit mezelf te halen gedurende het vervolg van mijn studie.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Achteraf had ik misschien liever de bachelor notarieel recht gevolgd in plaats van de bachelor rechtsgeleerdheid. Het had mogelijk beter bij mij gepast om meer civielrechtelijke en minder publiekrechtelijke vakken te volgen. Al denk ik wel dat het belangrijk is om gedurende je bachelor te worden blootgesteld aan zo veel mogelijk verschillende rechtsgebieden om een goede basiskennis van het recht te krijgen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Jaag je dromen achterna! Trek alles uit de kast als je graag iets wilt doen of bereiken. Laat de kansen die je krijgt niet aan je voorbijgaan.

Mieke Lavreysen is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >