Those were the days

Marleen van Rijswick: ‘Stop met dat ongelooflijke cv-building’

Marleen van Rijswick

Marleen van Rijswick (56) begon haar rechtenstudie in 1985 aan de Universiteit Utrecht en studeerde cum laude af in 1989 in de richting Nederlands Recht/Staats- en bestuursrecht. Nu werkt ze als hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht en leidt het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Mijn beste herinnering aan mijn studietijd is de vriendschap die ik sinds die tijd heb met Nell van Geijtenbeek, opgebouwd door met veel plezier samen te studeren, maar meer nog door gewoon plezier te maken. Verder vond ik mijn leven in die tijd wel leuk, maar mijn studietijd vond ik eerlijk gezegd niks aan.

Wat was uw meest en minst favoriete vak en waarom?
Mijn meest favoriete vak was bestuursrecht, en dan met name de Arob-beschikking, omdat de bestuursrechter toen nog de burger voorop had staan en de burger meer rechtsbescherming probeerde te bieden. De bestuursrechter had toen nog echt lef en zette grote stappen in de rechtsontwikkeling. Mijn minst favoriete vak was bestuurskunde.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Professor Algra van Inleiding in de rechtswetenschap omdat hij er altijd weer in slaagde om een of meer studenten te laten weglopen.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou de Europese aantekening die je destijds als extra aan je studie kon toevoegen willen halen, maar dat kon ik me financieel niet permitteren want ik werkte als student-assistent en in de horeca om mijn studie te bekostigen. Na vier jaar werd het tijd om een baan te zoeken.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Doe wat meer waar je plezier in hebt en houd op met dat ongelooflijke cv-building. Studenten van nu hebben meer op hun cv staan dan ik na dertig jaar werken, dat kan niet gezond zijn.

Nu, zo’n dertig na haar afstuderen mag Marleen van Rijswick zich Mr. van de week noemen. Klik hier voor het interview.

Marleen van Rijswick

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >