Blogs

Maakt privacyschending dan toch een einde aan TikTok?

Vorige keer schreef ik over de privacy van TikTok. Daar wil ik deze maand nog iets op ingaan nu bekend is geworden dat meerdere landen TikTok willen bannen. Ook vertelde ik dat werknemers zich negatief uitlaten over de app. Is het dan toch tijd om een punt achter de geliefde app te zetten?

Afgelopen week hebben meerdere beveiligingsexperts nogmaals de oproep gedaan aan burgers om de TikTok-app te verwijderen. Een Duitse dataprotectiewebsite heeft een volledig onderzoek gedaan naar de privacy van gebruikers en wat de app allemaal opslaat en gebruikt. Onder andere bleek uit dat onderzoek dat TikTok een browsertracker installeert die jouw internetgedrag bijhoudt. TikTok gebruikt fingerprinting-technieken om een uniek ID aan gebruikers te geven. De IP-adressen worden niet geanonimiseerd, waardoor het onlinegedrag te koppelen is aan je IP-adres. Je IP-adres geeft onder andere jouw locatie en indirect gegevens over je identiteit. Door nadere inspectie van de privacyverklaring van TikTok concludeert VPNgids dat TikTok gegevens kan overhandigen aan commerciële partijen en overheden.

Ik zou mijn kind never, nooit op TikTok laten…

‘Ik zou mijn kind never, nooit op TikTok laten’, zegt een voormalig medewerker van TikTok. Uit meerdere interviews met ex-medewerkers van TikTok blijkt dat er een enorme overbelasting heerst binnen de afdeling privacymanagement. Het privacy-management kan het niet bijhouden om al het contact te blokkeren dat op een ongepaste manier gaat tussen een volwassene en een kind. Ook vertelde deze voormalige werknemers dat zij vage richtlijnen kregen die niet goed vertaald waren uit het Chinees.

Het einde

We kunnen wel stellen dat het een groot zooitje is met betrekking tot de privacy van de TikTok-app. Ook een bekende onderzoeksjournaliste en schrijfster, Maria Genova, stelt dat het niet voor niets is dat meerdere landen de app verbieden. Ik moet er zelf ook aan gaan geloven dat mijn dagelijkse portie aan TikTok-filmpjes kijken dan toch voorbij zijn, wil ik mijn privacy op het best beschermen. Op dit moment is de Autoriteit Persoonsgegevens nog bezig met het onderzoek voor Nederland, maar ik verwacht geen andere uitkomst dan de onderzoeken die al verricht zijn.

Wil je zelf ook even het onderzoek lezen? Dan heb ik hier de website voor je! https://rufposten.de/blog/2019/12/05/privacy-analysis-of-tiktoks-app-and-website/.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Jessie Meij

Jessie Meij

Hi allemaal! Mijn naam is Jessie Meij. Ik ben 22 jaar oud en ik zit in het tweede jaar van de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Groningen. Al vanaf het eerste jaar van de middelbare wist ik dat ik rechten wilde studeren en strafrechtadvocaat wilde worden. Wie wil dat nou niet, na al die spannende shows op tv? Het is allemaal helaas niet zo spannend als een tv-show, maar het is zeker niet saai, zoals sommigen denken. Dat is ook mijn doel met het schrijven over interessante onderwerpen die voorkomen in het dagelijks leven. Ik wil mensen dichter bij het recht brengen door middel van mijn geschreven stukken en laten zien dat het recht helemaal niet zo saai is als iedereen denkt en dat we als individueel er elke dag wel mee bezig zijn. Mijn interesses liggen vooral op het gebied van strafrecht, IT-recht en het internationale recht. Het discussiëren over vraagstukken en gebeurtenissen is iets wat mij elke keer weer fascineert. Verder ben ik een enorme fan van alles wat met boeken en lezen te maken heeft. Ik hoop daarom ook dat jullie mijn geschreven stukken met net zoveel plezier lezen als ik heb met het schrijven! Als je nog vragen, aanmerkingen of tips hebt dan staat mijn e-mail altijd voor je open! Neem gerust contact op via jessiemeij19@gmail.com.