Student-stagiair van de week

Lauran van Hoof bijt zich graag vast in een juridisch onderwerp

Lauran van Hoof is werkstudent bij HVG Law. Hij gaat graag de advocatuur in. “Door de jaren heen is het voor mij duidelijk geworden dat ik veel voldoening haal uit het vastbijten in een juridisch onderwerp. Als advocaat doe je de hele dag niets anders dan dat.”

Lauran van Hoof (25) studeert ondernemingsrecht aan Tilburg University en is op dit moment een werkstudent bij HVG Law in Amsterdam op de sectie Corporate & Commercial. Hiervoor liep hij stages bij Ploum (Dispute Resolution) en Houthoff (Restructuring & Insolvency).

Was HVG Law een specifieke keuze en waarom?
Ja, dat was het zeker. Na eerdere stages bij een middelgroot en groot Nederlands kantoor werd voor mij duidelijk dat ik mijn eerste werkplek wil gaan vinden bij een groot kantoor. Ik kende HVG Law al uit mijn periode als bestuurder bij Magister JFT en daar was het contact met de recruiter en de sfeer op kantoor al in positieve zin opgevallen. Naast de grootte van het kantoor vind ik de sfeer op een kantoor misschien nog wel belangrijker. Een werkstudentschap leek me dan ook de perfecte mogelijkheid om de sfeer bij HVG Law te kunnen proeven.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Een aantal advocaten waar ik mee zou gaan werken kende ik al van de New York Masterclass waar ik dit jaar aan heb deelgenomen. Met hen had ik een goede klik, dus ik verwachtte dat ik goed bij het kantoor zou kunnen passen. Verder was ik vooral benieuwd of het werk inhoudelijk veel zou verschillen van mijn eerdere stages.

Hoe ben je bij HVG Law gekomen en hoe verliep de sollicitatieprocedure?
Zoals hiervoor al genoemd kende ik het kantoor uit mijn bestuursjaar en door de New York Masterclass. Dat was dus mijn eerste positieve kennismaking. Een vriend van mij, die hieraan eerder had deelgenomen, was erg enthousiast en raadde mij aan om hiervoor te solliciteren. Na een pittige selectieprocedure (brief, assessment en gesprek) was ik een van de gelukkigen die mee mocht met de Masterclass! Hier heb ik het kantoor en de medewerkers nóg beter leren kennen. Na afloop van de reis is me toen een werkstudentschap aangeboden die ik met beide handen heb aangenomen.

Kun je veel leerstof die je tijdens je master Ondernemingsrecht hebt geleerd gebruiken tijdens je werkstudentschap of is de praktijk heel anders?
In de praktijk komen vaak heel specifieke vragen naar voren. De stof uit de colleges is daar vaak te algemeen voor, maar het biedt wel een goede basis. Je moet dan dieper in de materie duiken om tot een antwoord te komen ten aanzien van een specifieke vraag. HVG Law biedt voldoende mogelijkheden om meer kennis op te doen, middels cursussen van de HVG Law School, vaktechnische overleggen en een-op-een kennisoverdracht. Deze koppeling met de praktijk zorgt ervoor dat je de leerstof veel beter kunt interpreteren en toepassen.

Kun je uitleggen hoe een gemiddelde dag van jou eruitziet?
HVG Law kent – in goed Nederlands – een open workspace. Je bent dus vrij om elke dag een andere werkplek te kiezen. Het voordeel hiervan is dat je bijna iedere dag naast een andere advocaat zit en veel meekrijgt van diverse expertises. Als werkstudent werk ik aan verschillende opdrachten waar ik een mooie bijdrage aan kan leveren. Vaak is dit jurisprudentie- en literatuuronderzoek van een klein aspect van een grotere zaak, maar daarnaast heb ik ook kunnen meehelpen aan het opstellen van documentatie voor onder andere een financieringstransactie. Elke week zijn er dus vaktechnische overleggen waar een actueel juridisch onderwerp wordt behandeld aan de hand van een artikel of uitspraak. Uiteraard is er in de tussentijd nog tijd voor een kop koffie met kantoorgenoten.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt mogen doen bij HVG Law?
Dat is het opstellen van besluitvorming voor een vennootschap. Er kwam een grote financieringstransactie aan waarbij het bestuur en de aandeelhouders bepaalde besluiten moesten nemen. Aan mij werd gevraagd om een eerste opzet te maken van deze documenten. Je moet dan goed begrijpen waar de transactie over gaat en hoe de besluitvorming binnen deze specifieke rechtspersoon is geregeld. Door de betrokken advocaat werd ik meteen meegenomen in het proces en op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Je voelt je dan meteen onderdeel van het team.

Denk je op grond van je werkstudentschap verder te gaan in dit beroep?
Ja! Door de jaren heen is het voor mij duidelijk geworden dat ik veel voldoening haal uit het vastbijten in een juridisch onderwerp. Als advocaat doe je de hele dag niets anders dan dat. Bij een functie in het bedrijfsleven zou ik het denk ik zonde vinden dat je een advocatenkantoor inschakelt op het moment dat het juridisch complexer wordt en de specifieke expertise niet in huis is dan wel de tijd er niet is om hier goed in te duiken. Bovendien vind ik het insolventierecht en de curatorenpraktijk een interessante praktijk. Om daarin verder te kunnen op hoog niveau, dien je denk ik echt aan de slag te gaan bij een vooruitstrevend advocatenkantoor.

Heb je nog tips voor studenten die bij een groot kantoor willen solliciteren?
Ik denk dat er geen algemene regel geldt ten aanzien van de keuze tussen een groot en klein kantoor. Deze keuze verschilt natuurlijk per persoon. Naar mijn mening is het vooral belangrijk dat je kan laten zien dat een kantoor bij je past en dat je voldoende intrinsieke motivatie hebt voor een specifiek rechtsgebied. Om te ontdekken welk kantoor en rechtsgebied goed bij je past, raad ik aan om deel te nemen aan recruitmentactiviteiten en daar kennis te maken met de advocaten en vragen te stellen. Stages helpen je om inzicht te geven of je verwachtingen aansluiten bij de praktijk.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >