Blogs

Kijkje in het leven van een rechtenstudent in tijden van corona

De afgelopen maanden heeft het studeren er anders uitgezien. De maatregelen veranderen met de week vanuit de overheid. De vraag waar veel studenten mee kampen, is hoe je nu het beste kunt studeren.

Om deze vraag te beantwoorden zijn rechtenstudenten geïnterviewd van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Menig anderen vragen zich natuurlijk ook af wanneer we weer gezellig kunnen borrelen met elkaar, maar voor nu beperken we ons tot het hiervoor genoemde.

Destiny Ebinum

Destiny Ebinum is derdejaars rechtenstudent, bezig met een minor Forensische criminologie aan de VU.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit voor jou?
Ik word meestal wakker rond half negen (maar vaak ook niet) en doe dan meestal niks tot aan mijn eerste les, die doorgaans rond elf uur begint. Ik volg mijn lessen allemaal online. ’s Middags studeer ik: lezen, werkboekdracht enzovoort. Tussendoor doe ik mijn bestuurswerkzaamheden als voorzitter van de pleitvereniging van ALF (Amsterdam Law Firm). Ik heb het nu zo geregeld dat ik alleen ’s ochtends of ’s avonds hoef te werken, waardoor ik mijn dag kan afsluiten met een aantal online lessen en in het weekend mijn dag ermee kan beginnen.

Tip van Destiny
Ik heb laatst blue ligt glasses gekocht. Die filteren het blauwe licht, waardoor je minder hoofdpijn krijgt en je ogen minder moe worden, na een hele dag online lezen, opdrachten maken en lessen volgen.

Freek Kup

Freek Kup is derdejaars rechtenstudent.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit voor jou?
Ik probeer zoveel mogelijk regelmaat te hebben. Zo sta ik bijvoorbeeld elke dag op tijd op om niet mijn ritme in de war te maken. Ik werk niet echt met een vaste planning, maar ik studeer meestal een paar uur per dag, doe de boodschappen, repeteer met bands enzovoort.

Tip van Freek
Zoek studievrienden om online mee te studeren, via Zoom of FaceTime bijvoorbeeld.

Jalissa Relouw

Jalissa Relouw is derdejaars rechtenstudent, bezig met de minor Fiscaal recht aan de UvA.

Wat vind je zelf lastig nu met de nieuwe maatregelen met betrekking tot studie?
Sinds de COVID-19 maatregelen probeer ik toch een beetje een ritme te houden, maar dit is wel een stuk lastiger geworden dan voorheen. Ik mis vooral de structuur van het normale studentenleven zoals de hoorcolleges en werkgroepen fysiek bijwonen. Voor COVID-19 had je bepaalde tijden waarop je op de UvA verwacht werd, waarbij het fijn was om naderhand je literatuur ook even meteen bij te lezen in de juridische bibliotheek (je was immers toch al op de UvA). Nu het een beetje een zelfstudie geworden is, is dit lastiger vanwege de grotere vrijheid in het inplannen van je studie. Ook mis ik de sociale contacten: samen studeren is toch ook wel echt een fijne motivatie en dit gaat nu even wat moeilijker.

Tip van Jalissa
Blijf de tijd nemen even te bewegen en leg je telefoon weg tijdens het studeren.

Wat er door elke student natuurlijk gemist wordt, is het samenkomen op de universiteit, op de borrels of gezellig bij elkaar over de vloer komen. Ook het fysieke onderwijs wordt gemist door veel studenten. Toch met WhatsApp-groepen en door de online werkgroepen voelt het niet alsof we ‘alleen’ studeren. Kortom, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Hopelijk door bovenstaande schets van het dagelijks leven van een rechtenstudent voelt het toch iets gewoner om bepaalde dingen te missen of lastig te vinden. En helpen de tips voor de komende tentamens!

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Online nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Online nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Laura van der Wijk

Laura van der Wijk

Mijn naam is Laura van der Wijk, ik ben derdejaars rechtenstudent aan de Universiteit van Amsterdam. Op het moment werk ik als juridisch secretaresse bij een advocatenkantoor aan de Amstel en doe ik een minor fiscaal recht aan de UvA. Ik ben actief geweest binnen JFAS (studievereniging rechten van de UvA) als redactielid. En naast mijn studie, speel ik graag piano en dans ik klassiek ballet.
Internationaal recht en strafrecht zijn onderwerpen waarover ik graag schrijf, desalniettemin spreken andere rechtsgebieden mij ook aan.