Blogs

Kersttoespraken, nieuws en meer

Vrede, reconciliatie en rechtsstatelijkheid. Dit waren de saillante thema’s in de kersttoespraken van paus Franciscus, koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en koning Phillip VI van Spanje. Kerstredes zijn altijd een mooie gelegenheid om samen op wereldkwesties van het afgelopen jaar te reflecteren.

Pauselijke hervormingen, de aankomende brexit, de Madrileense overwinning in de economische wedstrijd tegen Catalonië, het kwam allemaal aan de orde.

Urbi et orbi

Vrede tegen duisternis was de rode draad van de pauselijke zegening urbi et orbi van Kerstmis vorig jaar. Deze diende om de ergste brandhaarden van de wereld langs te gaan. De pontifex hield een geopolitieke rede in faveure van de vrede. In het bijzonder noemde Bergolio Venezuela en wenste hij dat Jezus het geliefde Venezolaanse volk weer opwekt.

Naast het bovenstaande zijn de drie grootste uitdagingen van de paus, misbruik, celibaat en economie, afgelopen jaar prominent aan de orde geweest. Ten eerste is, bij misbruikzaken, de mogelijkheid om het ‘pauselijk geheim’ in te roepen, ingetrokken. Verder heeft de Amazonesynode, in verband met het celibaat, een zeer controversiële conclusie getrokken: de mogelijkheid voor (al) getrouwde priesters in de verste regionen van het dunbevolkte Amazonegebied. Ten slotte heeft de Heilige Vader, met het benoemen van Spanjaard – en vermeende opvolger – Juan Antionio Guerro als ‘minister’ voor Economie, een veelgeprezen zet gedaan in het zuiveren van de financiën van het Vaticaan (El Mundo, 26 december 2019).

BBC en La 1

Elizabeth II en Phillip VI zijn, zoals men kan betogen, monarchen van gespleten landen. Hoe is het mogelijk volken in zulk onvrede een boodschap van vrede te brengen? De Britse monarch beriep zich op de geest van reconciliatie om de wonden van de brexitstrijd te helen (El Mundo). Tijd dringt voor de Britten om tot een nieuwe harmonie te komen. Aanblijvende disharmonie zal anders wel teveel kunnen blijken voor het Verenigd Koninkrijk.

Don Felipe VI wees, in het kader van de Catalaanse kwestie, op de grondwet als verbindende factor en benadrukte, zeer terecht, dat Spanje een rechtsstaat is. Nu ook omdat de regio Madrid de regio Catalonië economisch gezien overtreft (El Mundo), is dit de juiste boodschap aan de separatisten. In plaats van illegale referenda: een constitutionele en rechtsstatelijke oplossing.

Beschouwend

De kerstrede van Willem-Alexander was, vergeleken met die van Franciscus, Elizabeth II en Phillip VI, lichter van aard. Wij moeten ons in vergelijking daarmee gelukkig achten. “Trek het je niet te veel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké”, zei de koning. In dit besef hoop ik dat iedereen een fijne Kerstmis heeft gehad en wens ik iedereen alsnog een gelukkig nieuw jaar.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Mahatma M. Martinus

Mahatma M. Martinus

Lectori Salutem! Mijn naam is Mahatma M. Martinus (vernoemd naar Mahatma Ghandi). Eerst wat over mijzelf. Op Curaçao geboren en getogen verhuisde ik in 2015 naar Nederland om aan de Universiteit Leiden rechtsgeleerdheid te studeren. Mijn interesse gaat op juridisch vlak uit naar het Staats- en bestuursrecht in het algemeen en in het bijzonder, misschien niet verrassend gezien mijn Antilliaanse afkomst, naar koninkrijksrelaties en aangelegenheden. Mijn bachelor-scriptie betrof dan ook het differentiatiebeginsel ten aanzien van de Bes-eilanden met betrekking tot kinderrechten. Vrije tijd probeer ik zo veel mogelijk met lezen te benutten, vakbladen en filosofische werken mijd ik niet.

Op 31 januari 2020 heb ik mijn bachelor afgerond en momenteel volg ik de master Staats- en bestuursrecht. Gedurende mijn studie is mijn interesse in schrijven gestaag gegroeid. Zo tracht ik buiten de studie om zoveel mogelijk te schrijven en ben ik redacteur bij de Leidse Rechtenfaculteitsblad NOVUM Magazine. Schrijven voor Mr. Studenten zie ik dan ook als een uitstekende kans om mijzelf verder te ontwikkelen en samen met anderen aan (enige) juridische verkenning en verdieping bij te dragen!
Heb je suggesties qua onderwerpen, geïnteresseerd in het ambassadeurschap van Mr. Studenten
of interesse om samen iets schrijven? Je kunt contact opnemen via martinusmahatma@gmail.com.