Those were the days

Kees Blankman: Law in the books niet zonder meer hetzelfde als law in action

Kees Blankman is bijzonder hoogleraar juridische bescherming van ouderen en meerderjarigen met beperkingen, aan de Vrije Universiteit. Vrijdag 25 oktober 2019 spreekt hij zijn oratie uit, waarmee hij zijn ambt officieel aanvaardt. Hij blikt terug op zijn studententijd, tussen 1971 en 1976 aan de Universiteit Utrecht, afstudeerrichting privaatrecht.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw studie?
De beste, of in ieder geval de eerste die opkomt bij deze vraag is de juffrouw die tijdens tentamens met koffie rondging in de zaal en waar je voor één gulden koffie kon kopen. Echt slechte herinneringen heb ik niet. Het onderwijs was zeker de eerste twee jaar erg massaal en de flexibiliteit in het vakkenaanbod was zodanig dat ik om het vak Gezondheidsrecht te kunnen volgen mijn studie met een half jaar zou moeten verlengen. Heb ik niet gedaan.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn favoriete vak was Jeugdrecht verzorgd door professor Madzy Rood-de Boer. Ik herinner mij een rechtsvergelijkend vak over onder andere Engels huwelijksvermogensrecht waar ik ook toen al het nut niet zo van inzag.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Dat was professor Rood-de Boer.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik had achteraf gezien van de gelegenheid gebruik moeten maken om een deel van mijn studie in het buitenland te doen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Kies niet alleen voor vakken waar je kennis opdoet over regelgeving en jurisprudentie, maar ook voor vakken waar je vaardigheden als debatteren oefent en wees je ervan bewust dat law in the books niet zonder meer hetzelfde is als law in action.

Kees Blankman is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >