Starter van de week

Joyce Schulte (Damsté) over Togamaster

Joyce Schulte (24) is op 21 februari 2018 beëdigd als advocaat en werkt bij Damsté advocaten – notarissen. Zij is in 2017 afgestuurd aan de Rijksuniversiteit op Nederlands recht. In maart 2018 is zij gestart met de beroepsopleiding.

Wanneer heb je besloten dat je advocaat wilde worden?
In mijn tweede studiejaar. Op dat moment werkte ik bij een juridisch adviesbureau en kwam ik erachter hoe interessant het was om het recht uit te leggen aan niet-juristen.

Heb je in je studie hier rekening mee gehouden?
Naar mijn mening kun je alleen een goede advocaat zijn als je er volledig voor gaat. Tijdens mijn studie heb ik dus veel tijd gestoken in het kijken of de advocatuur bij mij past. Daarom heb ik tijdens mijn studie een bijbaan gehad bij een advocatenkantoor en heb ik de Togamaster gevolgd. Bij de Togamaster loop je drie korte stages bij de togaberoepen (advocatuur, rechterlijke macht en openbaar ministerie) waarna je bij een van de drie togaberoepen vijf maanden stage loopt. De grote stage heb ik bij twee advocatenkantoren mogen volgen. Daarna was ik zeker van mijn keuze.

Hoe heb je je georiënteerd op de arbeidsmarkt?
Elk advocatenkantoor is anders en je kunt niet bij elk advocatenkantoor stage lopen. Ik kwam er tijdens mijn stages achter dat een middelgroot kantoor het beste bij mij past en heb vervolgens op banenmarkten geprobeerd om meer te weten te komen over de verschillende middelgrote kantoren.

Hoe heb je je cv tijdens je studie verder opgebouwd?
Ik heb verschillende juridische bijbaantjes gehad en commissies gedaan.

Waarom heb je voor Damsté  gekozen?
Het mooie aan Damsté is dat je mee kunt werken aan grote zaken, maar tegelijkertijd ook de kans krijgt om zelfstandig in zaken te werken. Bovendien voelde ik mij gelijk thuis bij Damsté door de goede sfeer die er hangt. Bij Damsté word je gestimuleerd om je eigen stijl te ontwikkelen. Er is niet een onderlinge strijd, maar we proberen samen het beste resultaat te bereiken.

Wat is je leukste ervaring tot nu toe?
Afgelopen maand heb ik in mijn eerste eigen zaak een toewijzend vonnis gekregen. Om een zaak van begin tot einde te mogen behandelen en deze zaak dan ook nog af te sluiten met een mooi vonnis, geeft echt een adrenalinestoot.

En valt er ook iets tegen?
Toen ik klaar was met studeren wist ik wel dat er nog veel te leren was, maar wanneer je echt begint als advocaat kom je er pas achter hoeveel er bij het werk als advocaat komt kijken. Ik vind het lastig om mij te realiseren dat je niet meteen overal goed in kunt zijn.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Neem de tijd om te ontdekken wat het beste bij jou past, want je komt het beste tot je recht als je volledig jezelf kunt zijn.

Wat zou je anders doen als je in een tijdmachine kon springen naar vier jaar geleden?
Niets.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >