Blogs

Het is oké om niet oké te zijn: mental health

Deze maand even wat anders dan waar ik me normaal op richt. Met het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht wil ik het hebben over mentale gezondheid. Het is geen geheim dat de laatste jaren de mentale ongezondheid van studenten toeneemt.

Volgens het CBS is de mentale ongezondheid onder studenten tussen 2017-2019 gestegen van 7% naar 8%. Ondanks dat er geen duidelijkheid is of deze cijfers kloppen, hoor ik er steeds meer medestudenten en vriendinnen over. Een verklaring van deze stijging kan zijn dat het bespreken van mentale problemen steeds minder taboe wordt.

Het RIVM geeft in een onderzoek redenen waarom studenten stress en druk voelen. “Je móét hoge doelen stellen voor je carrière”, “Je móét hoge cijfers halen en de beste zijn”, “Je móét veel extra curriculum activiteiten doen, anders krijg je geen goede baan” en “Je móét je sociale netwerk onderhouden, want anders val je buiten de boot”. Studenten willen het perfecte plaatje laten zien, ze willen niemand teleurstellen. Tuurlijk, een goed doel zetten is belangrijk, ernaartoe werken, jezelf motiveren en tot op zekere hoogte een bewijsdrang hebben is goed. Zolang dit geen tol eist van je mentale gezondheid.

Ik heb zelf onder andere last van paniekaanvallen, prestatiedruk en faalangst. Ik begin al te trillen bij het idee dat ik mijn antwoord op een vraag in de werkgroep moet geven. Bang om het fout te hebben, bang dat mensen mij als “dom” bestempelen. Ik voel stress als ik denk aan hoe weinig ik voor mijn gevoel doe als extra curriculum, terwijl mijn naasten zeggen: “Zo, jij bent enthousiast met wat je allemaal wilt doen.” Ik heb een tijdje tegen een burn-out aan gezeten en daarvan ben ik nog steeds aan het herstellen. Ik deel dit omdat ik wil dat iedereen die dit leest en ervaart weet dat je je niet hoeft te schamen en dat hulp in elke hoek zit.

Kamp je met problemen

Ik wil dan ook een hele basic tip meegeven. Kamp je met problemen. Al is het druk, stress, een vervelende thuissituatie, faalangst of enig ander probleem: maak het bespreekbaar. Zoek een persoon die jij vertrouwt, bijvoorbeeld een psycholoog, maatschappelijk medewerker of familielid, om jouw problemen mee te bespreken. Ga naar een studentendecaan als je voelt dat je in de knoop zit met school.

Boven alles wil ik dat je weet dat je nooit te veel bent, je altijd om hulp kan vragen, dat er altijd mensen zijn die van je houden en dat er licht aan het einde van de tunnel is. Wees lief en niet te streng voor jezelf. We are all just… humans.

 

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Jessie Meij

Jessie Meij

Hi allemaal! Mijn naam is Jessie Meij. Ik ben 22 jaar oud en ik zit in het tweede jaar van de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Groningen. Al vanaf het eerste jaar van de middelbare wist ik dat ik rechten wilde studeren en strafrechtadvocaat wilde worden. Wie wil dat nou niet, na al die spannende shows op tv? Het is allemaal helaas niet zo spannend als een tv-show, maar het is zeker niet saai, zoals sommigen denken. Dat is ook mijn doel met het schrijven over interessante onderwerpen die voorkomen in het dagelijks leven. Ik wil mensen dichter bij het recht brengen door middel van mijn geschreven stukken en laten zien dat het recht helemaal niet zo saai is als iedereen denkt en dat we als individueel er elke dag wel mee bezig zijn. Mijn interesses liggen vooral op het gebied van strafrecht, IT-recht en het internationale recht. Het discussiëren over vraagstukken en gebeurtenissen is iets wat mij elke keer weer fascineert. Verder ben ik een enorme fan van alles wat met boeken en lezen te maken heeft. Ik hoop daarom ook dat jullie mijn geschreven stukken met net zoveel plezier lezen als ik heb met het schrijven! Als je nog vragen, aanmerkingen of tips hebt dan staat mijn e-mail altijd voor je open! Neem gerust contact op via jessiemeij19@gmail.com.