Blogs

Het Internationaal Strafhof versus de Verenigde Staten

Onderhand verbaast niemand zich waarschijnlijk meer over het beleid dat de Verenigde Staten hanteren voor bezoekers. Na het spraakmakende inreisverbod, waarbij burgers uit overwegend islamitische landen de Verenigde Staten niet in mochten, zijn er nu ook andere groepen wiens toegang wordt ontzegd.

Het Internationaal Strafhof (ISH) ziet op oorlogsmisdaden, genocides, misdaden tegen de menselijkheid en misdaden van agressie. Het krijgt aardig wat kritiek, voornamelijk vanuit Afrika, omdat het lijkt alsof het ISH minder internationaal is dan de naam doet denken. Afrikaanse landen hebben het gevoel alsof zij het doelwit zijn van dit mechanisme, terwijl er globaal gruweldaden plaatsvinden en dus niet alleen in/door Afrika.

Op dit moment is er veel ophef rondom het ISH wegens een mogelijke vervolging van oorlogsmisdaden die zijn begaan door de Verenigde Staten. In 2017 heeft de aanklager van het ISH, Fatou Bensouda (Gambia), een verzoek gedaan om toestemming te krijgen om zo weer op onderzoek uit te gaan naar de eventuele oorlogsmisdaden die hebben plaatsgevonden in Afghanistan vanaf 2003. Hierbij wil ze kijken naar de bijdrage van Afghaanse actoren, maar ook naar die van de Verenigde Staten.

In maart heeft Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaard dat de visums zullen worden ingetrokken van iedereen die betrokken is bij het onderzoek naar de oorlogsmisdaden door de Verenigde Staten in Afghanistan. Het argument hiervoor, en voor sancties die misschien nog zullen volgen, komt eigenlijk neer op het feit dat de Verenigde Staten met een reden geen lid is van het ISH.
Begin april hebben zij de daad bij het woord gevoegd; het visum van Fatou Bensouda is daadwerkelijk ingetrokken. Bensouda en het ISH laten zich niet uit het veld slaan; zij staan nog steeds achter het onderzoek naar de situatie in Afghanistan.

Ook in Nederland ervaren advocaten problemen met het reizen naar de Verenigde Staten. Het ziet ernaar uit dat advocaten die terreurverdachten bijstaan of hebben bijgestaan het land niet (gemakkelijk) in kunnen.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Augustina Wamulume

Augustina Wamulume

Mijn naam is Augustina Wamulume. Ik ben 21 jaar oud en ben bezig met mijn master Staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mijn interesse binnen het recht ligt bij het publiekrecht en na mijn bachelor zou ik mij dan ook graag willen specialiseren in het Staats- en Bestuursrecht. In het verleden heb ik in het bestuur en in verscheidene commissies gezeten op mijn middelbare school. Afgelopen jaar heb ik een half jaar vrijwilligerswerk gedaan en ben ik begonnen bij NILS onder het team Publicaties. Hiernaast ondersteun ik buitenlandse slachtoffers van mensenhandel bij de verblijfsrechtelijke procedure.
Buiten mijn studie houd ik me voornamelijk bezig met het luisteren naar muziek en het verdiepen in maatschappelijke problemen. Dit laatste doe ik meestal door documentaires. Onderwerpen die ik hierbij het interessantst vind, zijn albinisme in Afrika, mensenhandel en het leven in gevangenissen.