Blogs

Het aantrekkelijke vennootschapsrecht van Delaware

De op een na kleinste Amerikaanse staat, Delaware, was vóór de negentiende eeuw een saai staatje waar weinig gebeurde. De gouverneur kwam met het idee om het vennootschapsrecht te versoepelen om zo ondernemingen te bewegen zich te vestigen in Delaware en de staat bruizender te maken.

De versoepeling ging gepaard met lage administratieve lasten, aantrekkelijke belastingtarieven, hoge privacybescherming van de ondernemingen en geen gedetailleerde vennootschapsrechtelijke voorschriften (zoals wij ze kennen in Nederland), maar alleen dwingendrechtelijke bepalingen ter bescherming van de beleggers.

De aantrekkelijke vennootschapswetgeving heeft ervoor gezorgd dat Delaware is uitgegroeid tot een zakelijke haven voor zowel Amerikaanse als niet-Amerikaanse ondernemingen. Vandaag de dag zijn er meer dan een miljoen ondernemingen (meer dan vijftig procent van de beursgenoteerde bedrijven wereldwijd) gevestigd in Delaware.

De concentratie van (beursgenoteerde) ondernemingen heeft ertoe geleid dat Delaware bekend staat om haar rechtelijke colleges met haar zeer gemotiveerde uitspraken van doorgewinterde rechters, deskundig op het gebied van ondernemingsrechtelijke geschillen en vraagstukken. De uitspraken van de colleges zorgen voor veel en duidelijke jurisprudentie op het gebied van ondernemings- en belastingrecht waardoor de ondernemingen en haar (vele en in ondernemingsrecht gespecialiseerde) juridische adviseurs gedetailleerde richtlijnen hebben waarop ze zich kunnen beroepen.

Slechts het recht van Delaware is van toepassing op de onderneming. De daadwerkelijke activiteiten kunnen en mogen in een andere Amerikaanse staat of zelfs een ander land plaatsvinden.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Rez Gaff

Rez Gaff

Mijn naam is Rez Gaff en ik ben 29 jaar. Ik hou (zoals elke jurist waarschijnlijk) van lezen, heb een jaartje in Australië gewoond en gewerkt en ben een klein beetje verslaafd aan Youtube filmpjes.

Omdat het niet mogelijk is om à la Mike Ross zonder law degree advocaat te worden, heb ik hiervoor via vmbo, havo, hbo en pre-master de benodigde diploma's behaald om aan mijn master ondernemingsrecht aan Tilburg University te kunnen beginnen. Mijn werkervaring ligt vooral in de bankensector, juridische afdelingen van grote bedrijven en een advocatenkantoor. De combinatie van het bedrijfsleven en recht vind ik het leukst. Actualiteiten rondom reorganisaties, overnames, contractbreuk en faillissementen maken het vak heel interessant.

Zelf heb ik al een aantal ideeën voor het schrijven van artikelen voor Mr. Studenten maar sta natuurlijk open voor jullie suggesties en feedback! Je kunt een berichtje sturen naar rezgaff@hotmail.com.