Blogs

Heeft de juridische wereld ook een vrouwenquota nodig?

Het gebrek aan vrouwen in topfuncties is een onderwerp waar elke krant om de zoveel tijd een artikel over schrijft. In 2013 wilde de Europese Commissie al een quota invoeren waarbij in 2020 40 procent van de topfuncties in beursgenoteerde bedrijven bekleed moest zijn door vrouwen. Een voorstel waar destijds geen uitvoering aan is gegeven maar waar EU-topvrouw Von der Leyen, nu in 2019, nieuw leven in wil blazen.

Als iemand die bijna altijd voor vrouwelijke legal counsels, advocaten en partners heeft gewerkt, ben ik benieuwd of deze cijfers anders zijn onder de rechters en advocaten van Nederland. Is mijn beeld vertekend of is de man-vrouwverhouding onder juristen net zo ongelijk? Heeft de advocatuur en de rechterlijke macht ook een vrouwenquota nodig?

Rechters

In Nederland is 60 procent van de rechters vrouw. Dit geldt voor alle lagen van de rechterlijke organisatie: van de Hoge Raad tot aan de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State.

Eind vorig jaar bevestigde het FD deze cijfers al in een gesprek met drie vrouwelijke rechters die aangaven geen moeite te hebben gehad met de ‘top’ bereiken als vrouw zijnde. Afgelopen juli pleitte Marieke Koek, president van het gerechtshof Den Haag en voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Rechtspraak, in het FD zelfs voor meer mannen in de rechtspraak. Dus zoals het FD al opmerkte: vrouwe Justitia heeft geen quota nodig.

Advocatuur

In de advocatuur is de man-vrouwverdeling iets anders. In 2018 was 42 procent van alle advocaten in Nederland vrouw. Dit is het gemiddelde op basis van onderzoek bij de tien grootste advocatenkantoren van Nederland. Ongeveer 20 procent van alle partners van die onderzochte advocatenkantoren was vrouw. Opmerkelijk is dat 58 procent van de beginnende advocaat-stagiaires vrouw was in datzelfde jaar. Een duidelijke daling in percentage tussen het moment van beginnen bij een advocatenkantoor en een partnertraject ingaan.

Natuurlijk schuilen er achter deze cijfers vele andere vraagstukken en discussies (ouderschap/kinderen, ambitie, geschiktheid enzovoort) waar een heel ander artikel aan te wijden is.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Rez Gaff

Rez Gaff

Mijn naam is Rez Gaff en ik ben 29 jaar. Ik hou (zoals elke jurist waarschijnlijk) van lezen, heb een jaartje in Australië gewoond en gewerkt en ben een klein beetje verslaafd aan Youtube filmpjes.

Omdat het niet mogelijk is om à la Mike Ross zonder law degree advocaat te worden, heb ik hiervoor via vmbo, havo, hbo en pre-master de benodigde diploma's behaald om aan mijn master ondernemingsrecht aan Tilburg University te kunnen beginnen. Mijn werkervaring ligt vooral in de bankensector, juridische afdelingen van grote bedrijven en een advocatenkantoor. De combinatie van het bedrijfsleven en recht vind ik het leukst. Actualiteiten rondom reorganisaties, overnames, contractbreuk en faillissementen maken het vak heel interessant.

Zelf heb ik al een aantal ideeën voor het schrijven van artikelen voor Mr. Studenten maar sta natuurlijk open voor jullie suggesties en feedback! Je kunt een berichtje sturen naar rezgaff@hotmail.com.