Blogs

Get Ready: zomerprogramma eerstejaars bachelorstudenten UvA

Voor het eerst studeren aan een universiteit kan spannend en tegelijkertijd eng zijn. Om eerstejaars bachelorstudenten alvast kennis te laten maken met het studeren organiseerde de Universiteit van Amsterdam het Get Ready-zomerprogramma.

Na het succes van de pilot van vorig jaar vond ook dit jaar het Get Ready-zomerprogramma van de Universiteit van Amsterdam plaats, en wel van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 augustus. Het programma werd aangeboden door vijf faculteiten, waaronder de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De studenten waren ingedeeld op de faculteit waar ze gaan studeren. Hoewel het programma toegankelijk is voor alle eerstejaars bachelorstudenten, focust het zich met name op studenten die de eerste zijn in hun familie die gaan studeren aan een universiteit of hogeschool, ook wel eerste-generatiestudenten. Vooral voor eerste-generatiestudenten kan het lastig zijn om een beeld te vormen van het studeren aan een universiteit. Het Get Ready-zomerprogramma geeft een voorproefje van het studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens het programma kunnen de deelnemers vragen stellen aan ouderejaarsstudenten die hun eigen ervaring als student delen. Ramla Yusuuf (21) is vierdejaars rechtenstudent en begeleider bij het Get Ready-programma. Ze vertelt waarom ze begeleider is geworden: “Ik ben begeleider geworden omdat het mij, als eerste-generatiestudent, geweldig leek om huidige eerste-generatiestudenten op weg te helpen. Ik heb zelf niet de mogelijkheid gehad om een soortgelijk programma te volgen, omdat dit niet bestond toen ik begon met studeren. Met mijn eigen ervaring in gedachte, wilde ik het gemakkelijker maken voor de huidige eerste-generatiestudenten. Het was ook wel grappig om te zien dat ik me zo kon herkennen in de studenten die ik aan het begeleiden was, want ik stond vier jaar geleden in dezelfde positie.’’

Vanwege het coronavirus werd het zomerprogramma dit jaar online aangeboden. Tijdens een driedaags programma volgen studenten diverse workshops, lezingen en sociale activiteiten. De verschillende activiteiten zijn bedoeld om studenten een goede voorbereiding te geven voor de start van een nieuw studiejaar. Ramla: “Omdat het Get Ready-zomerprogramma online aangeboden werd, werden de studenten en mentoren op bepaalde momenten opgedeeld in kleinere groepen met behulp van de break-out rooms op Zoom. Ik mocht als studentmentor steeds een groep studenten begeleiden. Ik beantwoordde vragen en gaf tips en informatie vanuit mijn ervaring als eerste-generatierechtenstudent. Daarnaast was er ook de mogelijkheid voor de studenten om gezellig te kletsen. Ik vond het echt leuk om betrokken te zijn bij dit mooie zomerprogramma.’’

Wil je meer hierover lezen? Kijk op de website van de UvA.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Zohara Mahmoud

Zohara Mahmoud

Na het afronden van de honoursbachelor Culturele Antropologie ben ik momenteel bezig met het afronden van de honoursbachelor Rechtsgeleerdheid. De combinatie van deze twee studies heeft mij in staat gesteld een interdisciplinaire visie op het recht te ontwikkelen. Om een rechtssysteem te kunnen begrijpen is het immers onontbeerlijk ook kennis te nemen van de context waarin dit rechtssysteem opereert, namelijk de samenleving.

Afgelopen semester ben ik op uitwisseling geweest naar Cornell Law School in Ithaca, New York. Al vroeg tijdens mijn rechtenstudie raakte ik geïnteresseerd in de internationale advocatuur. Het was dan ook zeer interessant om te leren over het common law systeem in de Verenigde Staten.

Als Mr. Studenten-ambassadeur zal ik schrijven over actuele onderwerpen die leven in de maatschappij. Daarnaast zal ik schrijven over verschillende activiteiten, projecten en lezingen die plaatsvinden binnen de rechtenfaculteit van de UvA.