Amsterdam (UvA) Faculteiten

Geen vakantie voor Amsterdamsche Studenten

Op maandag 12 november is de Juridische Faculteit der Amsterdamsche Studenten voor elf dagen met vijfentwintig derdejaars- en masterstudenten vertrokken naar het verre Kuala Lumpur. Veel mensen kregen na afloop de vraag “Hoe was je vakantie?”, maar dit is onterecht.

Zo’n reis als deze is geen vakantie. Het is een inhoudelijke, juridische en culturele studiereis. Uiteraard is het een heel gezellige reis, waar je nieuwe vrienden maakt en leuke dingen doet, maar vakantie is het niet.

Wat hebben we dan zoal aan inhoudelijke activiteiten gedaan? De JFAS heeft maar liefst drie advocatenkantoren, de Nederlandse ambassade en een arbitration centre bezocht. Zo kregen onze studenten uitleg over Sharia-wetgeving in Maleisië. Tijdens dit bezoek kwam zowel de Maleisische wetgeving aan bod, als de cultuur: religie is van groot belang in dit land en zit verweven in de maatschappij. Maleisië is namelijk een land waarin kerk en staat officieel gescheiden zijn, maar waarin de islam wel als officiële religie geldt. Zo’n zestig procent van de vrouwen draagt een hoofddoek op straat. Voor onze rechtenstudenten was de middag waarin we uitleg kregen over hoe er twee rechtssystemen eigenlijk vrij goed naast elkaar bestaan, ontzettend interessant. Zowel op juridisch gebied was dit voor een Amsterdamse student nieuw, als op cultureel gebied: Nederlanders zijn uiteraard niet bekend met een systeem waarin sharia-wetgeving een rol speelt.

Wat betreft culturele activiteiten hebben we ook zeker niet stilgezeten. Zo hebben we een ‘TempelTour’ gedaan, hebben we verschillende streetfood-markets bezocht, zijn we een ochtend de jungle in geweest en hebben we onder leiding van een Nederlandse gids een fietstocht van drie uur (!) gemaakt.

Zo’n reis hakt er natuurlijk behoorlijk in, zeker gezien de permanente hitte: gemiddeld was het zo’n 32 graden. Om de studenten ook wat vrije tijd te geven middenin het rijkelijk gevulde programma, was het weekend vrij. Dat Maleisië meer is dan alleen Kuala Lumpur bleek al snel. Sommige studenten zaten binnen een uur al in een villa middenin de jungle, anderen vlogen een uurtje naar een eiland. Tijdens dit weekend hebben alle stadse studenten dus ook nog kunnen genieten van de natuur die Maleisië kent.

Al met al was het een prachtige reis. Er zijn nieuwe vriendengroepen gevormd, die nu al reünies houden. Daarnaast is zo’n reis een onvergetelijke ervaring waar je nooit, maar dan ook nooit spijt van zult hebben. Heb je de kans om mee te gaan naar zo’n ver oord? Grijp ‘m dan!

 

        

Geschreven door Doris Buijs, Commissaris Media van het bestuur van de JFAS. Doris is tevens vaste auteur bij Mr. Studenten.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Doris Buijs

Doris Buijs

Rechten studeren. Ook ik ben eraan begonnen in 2015 en ik hoop, net als de andere bijna 5500 mensen die er per jaar aan beginnen, een fantastische carrière als jurist tegemoet te gaan. Mijn naam is Doris Buijs, ik ben 22 jaar en ik zit nu in mijn derde jaar aan de UvA. Eigenlijk ben ik rechten gaan studeren omdat ik altijd gelijk wilde krijgen. Natuurlijk was ik ervan overtuigd dat ik gelijk had, maar... waarom eigenlijk? Nu ik richting de eindfase van de bachelor ga, begin ik enigszins te begrijpen waarom ik in de kroeg altijd vurig bepleit dat iets écht rechtvaardig is. Een goed jurist kan naast de gave zijn mening verbaal over te brengen, die mening ook nauwkeurig uiteenzetten op papier. Nadat ik een jaar hoofdredacteur ben geweest bij de Nota Bene, kreeg ik weer zin om te schrijven en zo ben ik hier beland. Ooit hoop ik te promoveren, maar voor nu bouw ik naar die ambitie toe door voor Mr. Studenten te schrijven.