Student-stagiair van de week

FRANK ELIASBERG (EKELMANS & MEIJER ADVOCATEN) OVER EEN SPANNENDE ZITTING

Naam: Frank Eliasberg
Leeftijd: 26
Universiteit: Universiteit van Amsterdam (UvA)
Student stagiaire bij: Ekelmans & Meijer Advocaten, afdeling Bestuursrecht

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Nadat ik namens de UvA had meegedaan aan de VAR-pleitwedstrijd was ik benieuwd hoe de advocatuur zou zijn. Bij het vak Omgevingsrecht was Anita Nijboer (de partner waarbij ik de stage loop) gastdocent. Door haar ben ik met Ekelmans & Meijer in contact gekomen. Ik wilde graag van haar leren, omdat ze moeiteloos ingewikkelde academische vraagstukken kan vertalen naar de praktijk. Daarnaast is de sectie Bestuursrecht gespecialiseerd in het omgevingsrecht en heerst er op kantoor een hele goede sfeer.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik van tevoren kon verwachten. Deze studentenstage was er echt voor om kennis te maken met de advocatuur en om te kijken of ik het een leuk beroep zou vinden.

Hoe verliep je sollicitatieprocedure? Was er bijvoorbeeld een assessment?
De sollicitatieprocedure was prettig. Na mijn brief en cv opgestuurd te hebben werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Ik werd open ontvangen zodat ik mij direct op mijn gemak voelde.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Dat is een moeilijke vraag. Niet omdat het saai was, integendeel! Ik begon direct met het schrijven van memo’s en na goedkeuring van de memo ook met het schrijven van concept-processtukken. De zaken waar ik aan mee mocht werken waren leuk, divers en ook uitdagend. Ik mocht ook mee naar besprekingen met cliënten, deskresearch en literatuuronderzoek gedaan voor een boek en zittingen. Anita heeft mij echt op alle facetten laten zien wat het werk van een advocaat inhoudt. Ik voelde me deze korte tijd echt onderdeel van het team en het was erg gezellig!
Wat mij altijd bij zal blijven is de zitting van de grote kamer bij het CRvB. (Deze grote kamer bestaat uit vijf rechters, van wie er twee afkomstig zijn van de CRvB, een van het College van Beroep voor het bedrijfsleven en twee van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State). Dit was erg spannend omdat het belanghebbende begrip centraal stond en dit begrip de kern van het bestuursrecht vormt. Deze kamer komt alleen samen bij belangrijke zaken, die in het kader van de rechtseenheid om afstemming vragen.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Mijn stage liep van augustus tot en met september. In september ben ik ook weer vakken gaan volgen aan de UvA. Achteraf bleek dat ik in september al een tentamen had waardoor de druk flink toe nam met een fulltime stage. Het is allemaal gelukt, maar achteraf is het toch niet zo verstandig om een fulltime stage met een fulltime studie te combineren.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? Of je grootste succes?
Ik vond het echt leuk om zelf en dossier te krijgen en daar de concept-processtukken voor te schrijven. Ook mocht ik meewerken aan een boek over Smart Cities. Het voelt dan echt als een overwinning als het stuk zonder grote wijzigingen wordt verstuurd en je in de colofon van het boek wordt genoemd.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Na de VAR-pleitwedstrijd had ik het gevoel dat de advocatuur ontzettend leuk en uitdagend zou kunnen zijn. Deze stage heeft dit gevoel meer dan bevestigd. Na deze stage ben ik nog meer gemotiveerd om na mijn studie aan de slag te gaan als advocaat!

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Redactie Mr. Studenten

Redactie Mr. Studenten

Mr. Studenten is hét platform voor en door de ambitieuze rechtenstudent. Mr. Studenten bericht over actuele zaken in de juridische (studenten)wereld, waarbij de studenten zelf voor de inhoud zorgen.