Blogs

Een onvindbare erfgenaam: een financiële zoektocht

Indien er een erfenis wordt afgewikkeld, is er in beginsel medewerking nodig van alle erfgenamen van de overledene. Maar wat te doen als er een erfgenaam onvindbaar is? RTL-4 komt met een nieuw programma, waarbij zij op zoek gaan naar de rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen.

In Nederland sterven jaarlijks zo’n honderd mensen van wie er geen erfgenamen bekend zijn. Dat klinkt misschien vreemd, maar het kan zo zijn dat je recht hebt op een aanzienlijk grote erfenis zonder het überhaupt te weten. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat iemand een aantal jaar geleden voorgoed naar het buitenland is vertrokken en/of het contact met de rest van de familie heeft verbroken.

Testament?

Indien er geen testament is opgemaakt, verdeelt de wet erfgenamen in vier groepen.
1. Echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen of de kleinkinderen
2. Ouders, broers en zussen of hun kinderen
3. Grootouders of hun kinderen
4. Overgrootouders of hun kinderen

Als blijkt dat er in het testament een verre nicht staat die in 1960 is geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland, moet ook zij een handtekening zetten voor de afwikkeling van het nalatenschap. Op het moment dat zo’n erfgename onvindbaar is, ligt het werk stil. Er kunnen geen betalingen worden gedaan van de rekening van de overledene. In dergelijke gevallen kun je de rechtbank verzoeken om een vereffenaar of een bewindvoerder aan te wijzen. Deze vereffenaar vertegenwoordigt alle erfgenamen. Ook degenen die onvindbaar zijn. In deze situatie wordt het deel van de onvindbare erfgenaam geblokkeerd. Op het moment dat deze erfgenaam na een tijd nog steeds niet verschenen is, geeft de rechter een ‘verklaring van vermoedelijk overlijden’. De erfenis van de onvindbare erfgenaam wordt dan verdeeld over de andere erfgenamen, die wel waren verschenen.

Schatkist van de Overheid

Maar wat nu als de gehele erfenis ongeclaimd blijft? In dat geval ‘verdwijnt’ het geld na het verstrijken van de verjaringstermijn in de schatkist van de Overheid. In dat kader start RTL-4 de zoektocht naar erfgenamen in het programma ‘De Erfgenaam’.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Quinten Groenendaal

Quinten Groenendaal

Hi allemaal! Mijn naam is Quinten Groenendaal en ik zit momenteel in het derde jaar van mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ik schrijf al een tijdje met veel plezier voor Mr. Studenten. Daarnaast ben ik vanaf het begin van mijn studie werkzaam bij Le Tableau, een recruitmentbureau voor advocaten en notarissen. Ook ben ik in New York geweest voor mijn minor en binnenkort zal ik in Amsterdam mijn honoursbachelor afronden. Het lijkt mij geweldig om over een aantal jaar advocaat te zijn bij een internationaal kantoor.

Ik denk dat maar weinig mensen beseffen wat een invloed het recht heeft op ons dagelijks leven, en dan vooral hoe leuk en interessant deze invloed wel niet kan zijn. "Rechten is toch heel erg saai..", is dan ook een reactie die ik vaak te horen krijg als ik aan mensen vertel dat ik rechten studeer. Dat is precies wat ik hier bij Mr. Studenten wil gaan ontkrachten. Ik wil laten zien dat een rechtenstudie alles is behálve wetten en regeltjes uit je hoofd moeten leren..

Mocht je mij om welke reden dan ook willen bereiken, dan kun je altijd een mailtje sturen naar: quintengroenendaal@gmail.com