Blogs Nieuws

Dure Dildograp in Flevoland

Uit protest tegen het besluit van Gedeputeerde Staten om 1800 edelherten af te laten schieten in de Oostvaardersplassen besloot een groep dierenactivisten een geintje uit te halen bij het Provinciehuis Flevoland: een uit een doos floepende megadildo geadresseerd aan HH (gedeputeerde Harold Hofstra).

Het pakketje

Het pakketje werd voor de ingang van het Provinciehuis geplaatst in de kleine uurtjes van 22 oktober. In dat pakketje zat tevens een knuffelbeer met spaghetti met een rode kleurstof en een plastic zeis. De bedoeling was dat bij het openen van het pakketje de fallus uit de doos zou schieten. Dit allemaal “om Harold Hofstra te laten zien dat hij een lul is, omdat hij het ermee eens is dat 1800 herten worden afgeschoten op de Oostvaardersplassen.”

Het OM

Vijf mensen zijn aangemerkt als verdachte. De OvJ noemde de actie op zitting “kwalijk, smakeloos en kinderachtig”. Ten laste werd gelegd poging tot dwang en het onbruikbaar maken van een gebouw. De officier van justitie heeft op zitting 80 uur werkstraf geëist en daarbij een voorwaardelijke celstraf van één maand met een proeftijd van twee jaar.

De grap lijkt onschuldig, maar het zijn vooral de gevolgen die veel heisa hebben veroorzaakt. De weg moest afgezet worden, het Provinciehuis was voor een aantal uur niet beschikbaar en de politie en Explosieven Opruimingsdienst moesten even komen kijken.

Een van de verdachten geeft haar mening over de eis na zitting: “Ik vind het een zware straf, moet ik eerlijk zeggen. Absoluut. Ja. Dat vind ik.”

Ik vind 80 uur niet héél gek. Vooral als je kijkt naar de richtlijnen van het OM als het gaat om de strafvordering bij bedreiging. Om aan 80 uur taakstraf te komen moet de gedraging overeenkomen met het tonen van een steekvoorwerp (60 uur) en het tonen van een nepvuurwapen (150 uur). De inhoud van het pakketje was niet bepaald gevaarlijk. Tenzij een plastic zeisje wordt aangemerkt als een steekwapen. Dan hebben we al 60. Daarbij komt kijken het onbruikbaar maken van het gebouw. De OM-richtlijn maakt daarin onderscheid tussen de geleden schade. Tot 5000 euro kan een geldboete voldoende zijn. Als de schade boven de 5000 euro uitkomt zal er pas gesproken worden van taakstraf (vanaf 50 uur). Over de schade is echter nog niks duidelijk en ik kan zelf moeilijk de schade inschatten.

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Arif Komaç

Arif Komaç

Mijn naam is Arif Komaç en zit momenteel in de eindfase van de bachelor rechtsgeleerdheid. Ik zal mij de komende tijd als ambassadeur van de Vrije Universiteit Amsterdam voor Mr. Studenten inspannen om de lezer van Mr. Studenten te voorzien van alle nieuwtjes en ontwikkelingen in het recht en advocatuur rondom de VU. Het fijne van de ligging van de VU is dat het naast de zuidas ligt waardoor wij vaak veel van de kantoren daar oppikken. Daarnaast ben ik erg betrokken bij de VU middels studentverenigingen en de Studentenbond van de VU (SRVU) en allerlei andere activiteiten. Het lijkt mij erg leuk om vanuit de ambassadeursfunctie deze band nog sterker te maken door mij nu vooral te focussen op specifiek de rechtenstudent in mijn faculteit. Wat speelt er onder mijn medestudent? Zijn er interessante verhalen vanuit hier die de rechtenstudent over heel Nederland aangaan? Aan alle VU-studenten die dit lezen doe ik dan ook een oproep dat zij ten alle tijden contact kunnen opzoeken met mij om hun verhaal te kunnen doen of een beroep op mij te doen als zij iets interessants willen aankaarten. Ik ben bereikbaar via arifkomac@hotmail.com.Ik wens jullie allen veel leesplezier!