Blogs

De Graafschap en SC Cambuur buitenspel na kort geding

Het coronavirus raakt allerlei verschillende branches keihard. Zo ook de voetbalbranche. Als eerste nationale voetbalbond in Europa maakte de KNVB een rigoureuze beslissing. Het voetbalseizoen werd vroegtijdig geëindigd en niet uitgespeeld. Ook is er geen kampioen uitgeroepen en degradeert en/of promoveert er geen enkel team uit de Eredivisie naar de KeukenKampioen Divisie en vice versa. Deze consequenties zijn voor clubs dermate groot dat SC Cambuur en de Graafschap naar de rechter zijn gestapt.

In eerste instantie werd in de tweede week van maart het voetbal opgeschort tot het einde van maart. Later besloot de KNVB dat de competitie niet werd uitgespeeld. Naar aanleiding van de stop waren er volgens de KNVB drie opties mogelijk: geen degradatie en promotie, wel degradatie en promotie of alleen promotie en geen degradatie.

De laatste optie bleek echter af te vallen om verschillende redenen: 20 clubs in de Eredivisie is teveel naast het overvolle speelschema, wedstrijden moeten ook ’s avonds zonder daglicht worden uitgespeeld en burgemeesters wilden niet meewerken. Het punt dat het daglicht treft vind ik discutabel nu het in de zomer langer licht is. Maar goed, er bleven dus twee opties over en op 24 april peilde de KNVB de meningen bij de clubs.

Clubs konden kiezen om te stemmen vóór degradatie en promotie of tegen degradatie en promotie.

De peiling liep op zijn zachtst gezegd rommelig. 16 clubs stemden vóór promotie en degradatie, negen stemden tegen. Daarnaast hadden de grotere clubs – waaronder Ajax, AZ, PSV en Feyenoord – al aangegeven zich van stemming te onthouden. Dit resulteerde in het feit dat 11 clubs zich onthielden van een stemming. De KNVB  heeft vervolgens deze ‘neutrale’ stemmen opgeteld bij de tegenstemmen. Dit resulteerde in het feit dat SC Cambuur en De Graafschap niet zullen promoveren naar de Eredivisie en dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk niet zullen degraderen.

Laaiend

Bij SC Cambuur en De Graafschap waren ze laaiend over de uitslag omdat zij al het hele seizoen eerste en tweede stonden in hun divisie. Daarnaast was het onmogelijk dat ADO en Waalwijk aan degradatie zouden ontsnappen als de competitie zou worden voortgezet. Een kort geding werd ingesteld en de rechter mocht zich buigen over de gang van zaken en het besluit.

Helaas voor de twee clubs oordeelde de rechter in het kort geding dat de KNVB de clubs niet hoeft te promoveren. De promotie-degradatieregeling is alleen van toepassing aan het einde van het seizoen. Nu er sprake is van een ingekorte competitie – en dus niet een voortijdig einde – hoeft deze regeling niet gevolgd te worden. Dit betekent dat de KNVB zelf een beslissing mag nemen en dat heeft zij ook gedaan. Ook ging het op 24 april om een peiling en geen stemming. De uitslag moet gezien worden als een advies aan de KNVB, maar zij mag nog altijd zelfstandig een besluit nemen. De rechter merkt echter wel op dat de besluitvorming beter had gekund nu het zo rommelig verliep. Dit is echter onvoldoende om het besluit terug te draaien waardoor De Graafschap en Cambuur volgend seizoen opnieuw de beste zullen moeten zijn om te promoveren.

Interessant? Lees ook: FC Utrecht stapt naar voorzieningenrechter om Europees voetbal

 

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Julie-Anne van den Berg

Julie-Anne van den Berg

Mijn naam is Julie-Anne van den Berg en ik ben 23 jaar jong. Tijdens mijn hbo-opleiding in Leiden heb ik een half jaar stage gelopen bij een advocatenkantoor. Ik heb daar de functie vervuld van juridisch medewerkster en heb aan mooie zaken kunnen meewerken. Op dit kantoor heb ik van de advocatuur mogen proeven en al een stukje van mijn opgedane kennis in de praktijk kunnen brengen. Sinds mijn twaalfde wil ik al advocaat worden en na deze stage weet ik dat zeker.

Ik woon in Groningen en doe het tweede jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid, met afstudeerrichting IT-Recht. Met veel plezier woon en studeer ik nu in Groningen. Naast mijn studie werk ik als junior jurist bij Stam Advocaten / Legal XS. Tijdens mijn werk stel ik algemene voorwaarden op, stel ik overeenkomsten op, controleer deze en voorzie onze cliënten van juridisch advies.

Rechten is een studie die volop in de maatschappij staat en zich bezighoudt met interessante vraagstukken. Het feit dat er binnen het recht altijd ruimte is voor een maatschappelijke discussie en dat het recht altijd aanwezig is, vind ik erg tof aan deze branche.
Als Mr. Ambassadeur van de mooie stad Groningen houd ik je graag op de hoogte van hoe het recht in Groningen aanwezig is en breng ik graag mijn passie voor dit mooie vakgebied over op anderen! Ik sta altijd open voor het samen schrijven van stukjes. Ook vragen, opmerkingen en tips zijn van harte welkom. Neem gerust contact op met mij via julieannevdberg@planet.nl.