Blogs

De advocatuur, het coronatijdperk en studentenworkshops

Normaal gesproken staan de deuren van advocatenkantoren wagenwijd open om studenten een kijkje in de keuken te laten namen. Daar heeft corona een stokje voor gestoken. Bij Hertoghs advocaten kunnen ze niet wachten totdat ze weer evenementen mogen houden “en de felbegeerde Hertoghs pleitwedstrijdschaal kunnen uitreiken.”

“Normaliter staan de maanden in het voorjaar voor ons inderdaad in het teken van studentenworkshops en actualiteitenseminars”, vertelt Kim Demandt, advocaat bij Hertoghs. “Dat zijn goede manieren om op laagdrempelige wijze kennis te maken met ons kantoor en de niche waarbinnen we werkzaam zijn. We waren volop bezig met de voorbereidingen voor de volgende workshop toen in de carnavalsperiode bleek dat het coronavirus – voorheen nog een beetje een ver-van-ons-bed-show – Nederland had bereikt. Zo’n vaart loopt het niet, leek de gedachte van menigeen te zijn. Het heerlijke voorjaarsweekend in 7/8 maart j.l. bracht daar voor het kabinet verandering in. ‘Er moeten maatregelen worden genomen.’ Dat heeft ook zijn impact gehad bij ons op kantoor: we werden naar huis gestuurd. Met een beeldscherm onder de arm vertrokken we en masse naar huis. Sommigen laadden zelfs hun bureaustoel snel in de auto. Thuiswerken is het nieuwe credo. Dat betekent ook dat de studentenworkshops zijn gecanceld. Want een workshop geven waarbij iedereen op 1,5 meter afstand zit tussen plastic gordijnen leek ons niet optimaal 😉 .

Voorbereidingen voor de pleitwedstrijd

Achter de schermen (dus: thuis) zijn we wel druk in de weer met de pleitwedstrijd die wij ieder jaar organiseren in het najaar. Toen de oude dossiers op kantoor werden opgehaald, was het een uitgestorven gang met maar een handjevol personen op kantoor. Vooralsnog gaan we ervan uit dat in september weer evenementen kunnen plaatsvinden, waaronder dus ook onze pleitwedstrijd. Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn we alvast goed voorbereid voor de pleitwedstrijd in 2021. Tijdens deze pleitwedstrijd strijden zes teams van verschillende universiteiten door het gehele land in een ‘echte’ rechtszaal met elkaar om de felbegeerde Hertoghs pleitwedstrijdschaal. Maar niet alleen is er een winnend team, er is ook een pleiter die vanwege zijn of haar fraaie overtuigingskwaliteiten er altijd uitspringt en met een prijs vandoor gaat.

Kim Demandt met een paar collega’s in een verder leeg kantoor

Levensecht pleiten

De casus van de pleitwedstrijd is gebaseerd op een combinatie van verschillende bestaande dossiers, die zijn omgedoopt tot een ‘nep’ dossier met een fors fiscaal-strafrechtelijk probleem. Geen casus op een half A4’tje, maar ‘echte’ processen-verbalen met verhoren, een overzichtsproces-verbaal, getuigen, tapgesprekken en e-mailcorrespondentie. Bovendien is de cliënt of de verdachte (afhankelijk van welk team jij vertegenwoordigt ter terechtzitting: het Openbaar Ministerie of de verdediging) ook aanwezig en mag je hem van tevoren spreken. Het gaat dus verder dan alleen een juridisch probleem bepleiten of rekwireren. Informeer jij als advocaat de cliënt over zijn kledingwijze of dat hij zijn telefoon op stil moet zetten tijdens het proces? Gaat hij een verklaring afleggen of niet? Gaat het Openbaar Ministerie ter zitting vragen stellen aan de verdachte of wraken zij de rechtbank als zij te veel op de hand van de verdediging zitten? Niemand weet van tevoren wat er gaat gebeuren, ook de rechters niet. In de meervoudige kamer van de rechtbank nemen ook steeds personen plaats die in het dagelijks leven het ambt van officier van justitie, rechter of griffier uitoefenen. Tezamen met een advocaat van Hertoghs – die de rol van een van de rechters voor zijn/haar rekening neemt – is de meervoudige kamer van de rechtbank compleet. Als studententeam sta je dus voor een divers en goed onderlegde rechtbank jouw visie op het strafdossier te verkondigen.

Fingers crossed

Door de coronacrisis kunnen momenteel geen workshops plaatsvinden. Wij kijken uit naar de periode waarin alles weer terug naar ‘normaal’ gaat en de workshops weer doorgang kunnen vinden. Wij zijn in ieder geval voorbereid. Fingers crossed.”

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Redactie Mr. Studenten

Redactie Mr. Studenten

Mr. Studenten is hét platform voor en door de ambitieuze rechtenstudent. Mr. Studenten bericht over actuele zaken in de juridische (studenten)wereld, waarbij de studenten zelf voor de inhoud zorgen.