Those were the days

Carel van Lynden (Ten Holter Noordam): ‘Zeerecht bleek liefde op het eerste gezicht’

Carel van Lynden werkt inmiddels al veertig jaar in het maritieme recht. “Ik begon destijds bij Mijnaart van Dunné van Loeff. Dat was een zeerechtspecialist. Ik had in mijn studie geen woord over zeerecht gelezen, maar het bleek liefde op het eerste gezicht.” Special voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Carel van Lynden studeerde Nederlands recht in Leiden van 1972 tot 1978. Na zijn militaire dienst begon hij in 1979 als advocaat 1979 bij Loeff. Na een uitstapje bij Nauta werkte hij van 1987 tot 2018 bij (het huidige) AKD. Sedertdien is hij als of counsel werkzaam bij Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam. Van Lynden is gespecialiseerd in maritiem recht.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinneringen zijn die aan het Privatissimum: na de droge stof van de eerdere jaren motiveerde het in groepen praktijkstudies en opdrachten maken mij voor de praktijk.
Mijn slechtste herinneringen zijn die aan het keuzevak Griekse papyrologie en aan mijn scriptie. Ik had dat keuzevak gekozen omdat er het minste aantal uren voor stond, maar de praktijk bleek helaas geheel anders… Ook mijn keuze van scriptie bleek niet gelukkig: ik had in mijn studentenstage te maken gehad met de uitzetting van een klant van het kantoor, en koos voor het onderwerp: de relatie tussen uitzetting en uitlevering. Maar daar moest ik als civilist diep voor in het strafrecht, en dat bleek toch wel een heel ander verhaal, temeer omdat mijn toenmalige scriptiebegeleider en ik elkaar niet bepaald lagen…

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Favoriet was verbintenissenrecht, waarschijnlijk mede omdat Nieuwenhuis, die dat vak gaf, zo inspirerend was: op het eerste college liet hij iemand zijn das afknippen, en dat was de opmaat voor een college over onrechtmatige daad. Overigens gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik niet heel veel colleges heb gevolgd. Zoals hiervoor al gemeld: strafrecht lag mij niet erg. En aan Romeins en oudvaderlands recht heb ik ook geen goede herinneringen: repetitor Witkam op het Rapenburg (Witkam afstuderen) moest er aan te pas komen om een 6- voor die vakken te halen.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Zoals al genoemd was professor (toen meen ik nog lector) Nieuwenhuis een persoon die het vak aansprekend maakte. Ook professor Van Esveld, die sociaal recht gaf, vond ik inspirerend.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Er was in die tijd niet zoveel te veranderen. Je had enkele keuzevakken, maar verder lag het programma vast. Wel bedacht ik mij tegen het einde van mijn studie dat ik eigenlijk wel graag geneeskunde zou hebben willen studeren, maar dat was te laat…

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen, door stages en bezoeken. De praktijk is zo anders dan de studie. En probeer een plek en een vak te kiezen die bij je passen: advocatuur is een prachtig beroep, maar past niet bij iedereen. En je weet pas wat het inhoudt als je er echt (niet een dag, maar weken of maanden) mee in aanraking bent geweest. Solliciteer heel bewust bij juist het ene of het andere kantoor: ze zeggen allemaal dat ze een opendeurenpolitiek hebben en dat de work/life balance belangrijk is, maar de verschillen in de praktijk zijn groot. Dus oriënteer je goed en probeer door de façade heen te kijken. Wat is de signatuur, wat voor soort klanten wordt bediend, welke praktijkgebieden worden aangeboden, wat is de opbouw, hoe gaan jongeren en ouderen met elkaar om? Enzovoort. Mijn advies is ook om niet al in je studie te veel te proberen te specialiseren, maar je juist zo algemeen mogelijk te vormen.

Carel van Lynden was ook Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >