Blogs

Bestemming bereikt. May the journey continue

De laatste maand van 2019 is aangebroken. Een drukke feestmaand waarin voor velen samenzijn centraal staat. Tegelijkertijd biedt deze maand een uitdaging om het ‘moeten’ en ‘mogen’ op waarde te schatten, waarna je hopelijk uitkomt bij ‘willen’. December is ook de maand van terugkijken. Hoe is dit jaar verlopen? Wat is je overkomen? En wat heb je kunnen beïnvloeden? Wat wil je volgend meer of anders gaan doen? Kortom, waar gaat jouw reis naartoe?

Bijna een jaar geleden vroeg ik je of ik een tijdje met je mee mocht reizen. Ik stelde vragen, deed suggesties en reikte stappenplannen aan. Je las fragmenten uit mijn persoonlijke reis tot nu toe. Ik gaf je een inkijkje in mijn leven. Bewust deelde ik mijn worstelingen en levenslessen. Ik gunde jou namelijk een reis die iets beter voorbereid was dan de mijne.

Ik schreef over drijfveren en talenten als startpunt voor de ‘ont-wikkeling’ van jouw talenten en de keuze voor een werkomgeving die daarbij past. In die volgorde. Niet andersom. Er was een betoog over de niet-strafbare variant van identiteitsdiefstal en het daaruit voortvloeiende belang om te onderzoeken wat jou uniek maakt. Ik nodigde je uit om op je gevoel te vertrouwen en vooral tussentijds te evalueren vanuit de verantwoordelijkheid voor jouw eigen leerproces. Ik waarschuwde je voor de ‘automatische piloot’ en ineffectieve communicatie als bron van conflict. Er was een verhaal over vlieguren en anders kijken naar ‘fouten’. Ons interne wetgevingsstelsel inclusief de bijbehorende emotionele intelligentie passeerde eveneens de revue. Ik sloot mijn reisgids af met een perspectief op onze universele en toch ook afwijkende manier van waarnemen.

Tussen de regels door vertelde ik je waarom ik doe wat ik doe. In de afgelopen jaren leerde ik om mij steeds minder in te spannen vanuit kracht. Daar waar ik mezelf toestond om te ontspannen, hervond ik mijn creatieve kracht. Die kracht is uniek. Dat geldt dus ook voor jou. Daarvoor mogen we stoppen met elkaar imiteren. In onze verscheidenheid zit namelijk de winst. Daarin kunnen we elkaar aanvullen en een optimale bijdrage leveren aan het geheel waarvan we allemaal deel uitmaken.

Om nog even in de reismetafoor te blijven: als je instapt, mag je op enig moment ook weer uitstappen. Kortom, het is tijd om afscheid te nemen. Althans, in ieder geval in deze opzet. “May the journey continue.” Ik wens je een voorspoedige reis.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Saskia Bultman-Beele

Saskia Bultman-Beele

Saskia Bultman-Beele is voormalig advocaat en oprichter van Legally Personal, een coaching- en trainingsbureau op het gebied van talent ont-wikkeling van legal professionals. Ze schrijft een maandelijkse blog over talent ont-wikkeling in de juridische wereld.
Vragen en opmerkingen: info@legallypersonal.nl.