Student-stagiair van de week

Anna van Wijngaarden (Drechtsteden Advocaten) over leren buiten de boeken om

Anna van Wijngaarden (21) studeert Master Privaatrecht aan de Universiteit Utrecht. Ze verwacht in juli 2019 af te studeren. Ze loopt stage bij Drechtsteden Advocaten te Sliedrecht, van januari tot en met juli 2019.

Waarom heb je voor deze tijdelijke werkgever gekozen?
Naast mijn studie vond ik het belangrijk om alvast praktijkervaring op te doen. Anders weet je na je studie immers niet waar je interesses liggen. Aangezien ik tijdens mijn studie al vrij snel affiniteit had met het familierecht, was ik op zoek naar een advocatenkantoor dat in ieder geval op dit gebied gespecialiseerd was. Ik vond het echter ook belangrijk om mijzelf breder te oriënteren door met andere rechtsgebieden in aanraking te komen. Drechtsteden Advocaten is gespecialiseerd in verschillende privaatrechtelijke rechtsgebieden en was dan ook een logische keuze.

Wat waren je verwachtingen vooraf?
Ik ben vrij blanco met mijn stage begonnen, nu ik nog niet eerder stage heb gelopen. Waar ik wel op hoopte, was dat ik zoveel mogelijk van de advocatuur mee zou krijgen en dat ik veel nieuwe dingen zou leren die je op de universiteit niet meekrijgt. Daarnaast verwachtte ik vooral ook een leuke tijd te hebben. Vanaf het begin ben ik op kantoor overal op een gezellige manier bij betrokken dus dat is zeker gelukt.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure?
Via een goede bekende ben ik bij dit kantoor terecht gekomen. Na het opsturen van mijn cv en wat telefoontjes en e-mails over en weer ben ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit was een redelijk informeel gesprek en het voelde eigenlijk gelijk goed. Vrij snel na het sollicitatiegesprek kreeg ik te horen dat ik daar aan de slag kon. Ik heb verder geen assessment hoeven maken.

Wat zul je nooit meer vergeten van je stage?
Dat geen enkele dag als advocaat loopt zoals je van tevoren dacht dat het zou lopen! Dit is wat de advocatuur denk ik juist zo leuk maakt. Het zorgt ervoor dat je werkdagen absoluut niet eentonig zijn.

Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?
Nee, dat denk ik niet. Als je het beste uit jezelf haalt, is dat helemaal niet nodig. Fouten maken hoort erbij en dat is ook helemaal niet gek als je nog maar weinig ervaring hebt. Het doel van een stage is immers om te leren.

Wat was je ‘grootste blunder’ tijdens je stage? Of je grootste succes?
Een echt ‘grote blunder’ heb ik nog niet meegemaakt. Wel ben ik op mijn eerste stagedag tijdens de lunchpauze bijna uitgegleden over de sneeuw op straat toen we met kantoorgenoten een blokje om gingen. Ach ja, kan gebeuren. Mijn grootste succes, dat is het moment waarop je weet dat je een advocaat daadwerkelijk ergens mee hebt geholpen door werk uit handen te nemen.

Denk je op grond van je stage verder te gaan in dit beroep?
Mijn stage heeft tot nu bevestigd wat ik had gedacht: de advocatuur, dat lijkt me wel wat. Geen dag is hetzelfde en het werk is enorm afwisselend. Ik zie mijzelf in de toekomst dan ook zeker op dit gebied aan de slag gaan!

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >