Algemeen Nieuws

Alles wat je moet weten over het ‘appverbod’ op de fiets

Het zal de meesten van ons vast niet zijn ontgaan; sinds afgelopen week is het niet meer toegestaan om je telefoon in je hand te houden op de fiets. Een boete van €95 hangt boven het hoofd van degene die tóch nog eventjes dat ene appje wilde sturen tijdens het fietsen.

Sinds 2002 is het al verboden om je mobiele telefoon te gebruiken in de auto of op de scooter, maar volgens minister Grapperhaus werd het nu ook tijd om dit te verbieden voor fietsers. Mede door komst van de elektrische fiets zijn de verschillen in snelheden op de steeds drukker wordende fietspaden groter geworden. Het wettelijk ingrijpen is dus met name in het belang van de veiligheid van zowel fietser als andere weggebruikers. Naast fietsers is het nu ook voor trambestuurders verboden om hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Voorheen was dit nog gewoon legaal. Daarnaast is het opvallend dat een ruiter op een paard niet onder dit verbod valt. Een paard is voor de wet immers geen vervoersmiddel.

Wat mag wel en wat mag niet?

Maar wat houdt dit verbod nu precies in? Hieronder een overzicht van wat er nu wel en juist niet meer mag met die mobiele telefoon op de fiets:

  • Muziek luisteren? Het luisteren van muziek is enkel toegestaan als dit handsfree gebeurt. Onder geen enkele voorwaarde mag je je telefoon nog in je hand houden, dus ook niet om even een ander liedje op Spotify aan te zetten. Zorg dus dat je telefoon in je zak kan blijven door deze te bedienen met je oortjes of koptelefoon. Het blijft van belang dat het omgevingsgeluid wordt gehoord.
  • Bellen? Ook voor het bellen geldt dat dit handsfree moet gebeuren. Je telefoon tussen je oor en je schouder klemmen tijdens het bellen valt trouwens ook onder het ‘vasthouden’ en is dus ook verboden.
  • Navigeren? Verschillende sites adverteren al groot met de smartphonehouders voor aan je stuur. Op die manier is het namelijk wel toegestaan om je mobiel te gebruiken als navigatiesysteem. Het vasthouden blijft ook in deze situatie verboden.
  • Als je stilstaat? Op het moment dat je bijvoorbeeld voor een rood stoplicht staat mag je gewoon je mobiel vasthouden en bedienen.

Kritiek

Leonie van der Grinten (bekend van haar blog ‘Meester Leonie’) kreeg een grote lading kritiek over zich heen toen zij zich op Facebook kritisch uitliet over de invoering van de wet. Volgens haar is het instellen van een algeheel verbod een tikkeltje overdreven. De reden hiervoor is dat er al een algemeen wetsartikel is (artikel 6 Wegenverkeerswet 1994), dat het veroorzaken van gevaar op de weg al strafbaar stelt. Er is dus wel degelijk tegengeluid vanuit de praktijk door de invoering van deze wet. Aan de andere kant zal de invoering van dit verbod wel zorgen voor een beter bewustzijn bij fietsers over de gevolgen die het telefoongebruik op de fiets kan hebben. Hoe het ‘appverbod’ in de toekomst zal uitpakken, zal de tijd ons echter moeten leren…

Lees ook het artikel ‘Een duur grap(p)je, dat app’je’ over dit onderwerp.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Quinten Groenendaal

Quinten Groenendaal

Hi allemaal! Mijn naam is Quinten Groenendaal en ik zit momenteel in het derde jaar van mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ik schrijf al een tijdje met veel plezier voor Mr. Studenten. Daarnaast ben ik vanaf het begin van mijn studie werkzaam bij Le Tableau, een recruitmentbureau voor advocaten en notarissen. Na een minor in New York, zal ik over een aantal maanden mijn Honoursbachelor afronden in Amsterdam. Het lijkt mij geweldig om over een aantal jaar advocaat te zijn bij een internationaal georiënteerd kantoor.

Ik denk dat maar weinig mensen beseffen hoe vaak het recht ons dagelijks leven beïnvloedt, en dan vooral hoe leuk en interessant deze invloed wel niet kan zijn. "Rechten is toch heel erg saai..", is dan ook een reactie die ik vaak te horen krijg als ik aan mensen vertel dat ik rechten studeer. Dat is precies wat ik hier bij Mr. Studenten wil gaan ontkrachten. Ik wil laten zien dat een rechtenstudie alles is behálve wetten en regeltjes uit je hoofd moeten leren.

Mocht je mij om welke reden dan ook willen bereiken, dan kun je altijd een mailtje sturen naar: quintengroenendaal@gmail.com