Blogs

Advocatenkantoren op de Zuidas: coronabestendig?

Voor veel studenten blijken de zomermaanden de perfecte periode te zijn voor een stage bij een advocatenkantoor. Zo wordt de zomerperiode immers nuttig besteed, wordt er ervaring opgedaan en kan men alsnog nominaal afstuderen.

Ook ik had dit jaar het idee om in juli en augustus stage te lopen en begon in januari daarom vol enthousiasme en goede hoop met het uitsturen van verschillende brieven. Helaas kwam al snel corona om de hoek kijken en waren veel advocatenkantoren daardoor genoodzaakt om een tijdelijke vacaturestop in te stellen. Met dus tot gevolg geen mogelijkheid om stage te lopen bij de kantoren die ik in het vizier had. Maar welke gevolgen heeft corona nou precies voor deze kantoren?

Minder werk

Door corona is voor de advocatenkantoren op de Zuidas een groot deel van het werk weggevallen en dat had dus als gevolg dat verschillende advocatenkantoren gedwongen werden om te bezuinigen. Vooral de praktijkgroepen die zich bezighouden met fusies en overnames hebben het door de coronacrisis erg rustig. Hoe de bezuinigingen eruitzien binnen de kantoren op de Zuidas, verschilt van kantoor tot kantoor.

Bij Simmons & Simmons is besloten de salarissen te bevriezen tot in ieder geval 30 maart 2021. Ook bij Linklaters en Allen & Overy zijn de salarissen bevroren, maar tot wanneer precies is niet bekend. Allen & Overy was overigens een van de eerste kantoren die bekend maakte de salarissen van alle werknemers te zullen bevriezen. Toen corona nog maar net in ons land was, maakten zij de besparingsmaatregel eind maart al bekend.

Bij advocatenkantoor Hogan Lovells werden salarissen niet bevroren, maar wordt ‘kritisch naar de uitgaven gekeken’. Dit houdt onder andere in dat er voorlopig geen bedrijfsuitjes op het programma staan. Ook zullen de salarissen voorlopig niet stijgen.

Verschil zal er in ieder geval altijd zijn tussen kantoren en dat is dan ook duidelijk te zien als we kijken naar advocatenkantoor CMS. Ondanks de coronacrisis hebben zij alsnog een omzetgroei van 4,5% weten te bewerkstelligen. Of ook zij in de toekomst noodgedwongen zullen worden om salarissen te bevriezen, moet nog maar even afgewacht worden.

Bron: Artikel FD, Angelsaksische Zuidaskantoren halen broekriem aan

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Avatar

Claudia Knoben

Hi iedereen! Mijn naam is Claudia Knoben en ik ben momenteel bezig met het afronden van mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat ik drie jaar geleden ben begonnen aan deze studie heb ik eerst Nederlandse taal en cultuur gestudeerd. Al snel bleek echter dat dit niet helemaal was wat ik ervan verwacht had. Dit kwam niet omdat de Nederlandse taal me niet meer beviel, maar door het gebrek aan levendigheid en actualiteit. Inmiddels ben ik alweer drie jaar bezig met deze studie en de switch van Nederlandse taal en cultuur naar Rechtsgeleerdheid is dan ook de beste keuze die ik gemaakt heb. Ik ben nog steeds super veel met taal bezig, maar sta nu ook midden in de maatschappij. Het recht regelt de samenleving en ik ben dan ook blij dat ik dat middels deze studie van dichtbij kan meemaken.