Blogs

10 kijktips voor de jurist (in spe)

Foto: JESHOOTS.COM on Unsplash

Het is alweer volop herfst en dat betekent Netflix kijken onder een warme deken op bed. Het recht is overal te vinden, zo ook op televisie en Netflix. De series zoals Suits, Prison Break en How to get away with murder zijn ondertussen niet meer weg te denken van Netflix en ook al is het totaal niet realistisch, het fenomeen bingewatchen kennen we allemaal wel. Ik zette een aantal interessante documentaires en programma’s op een rijtje.

1. I am a killer

Kijken! Deze documentaire (te vinden op Netflix) is echt een must watch. Wat het uniek maakt, is dat de gevangenen vanuit eigen perspectief vertellen over de moorden die zij hebben gepleegd.

2. RBG

Deze documentaire staat bovenaan mijn watchlist! De documentaire geeft een inkijk in het bijzondere leven van Ruth Bader Ginsburg, opperrechter aan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Ginsburg staat bekend om haar strijd voor gelijkheid van mannen en vrouwen. Mede hierdoor fungeert zij als voorbeeld voor vele Amerikaanse vrouwen. De documentaire is nu te zien in de bioscoop.

3. Childrens Act

Ik geef toe, de meeste series uit deze lijst hebben toch een strafrechtelijke invalshoek. Childrens Act gaat echter om een familierechtelijke kwestie (meer specifiek: het gaat om het uitoefenen van een geneeskundige behandelingsovereenkomst). De film is gebaseerd op het gelijknamige boek. De 17-jarige Adam heeft leukemie en zal een bloedtransfusie nodig hebben. Adam is Jehova en wil vanwege zijn geloof liever geen bloedtransfusie. Rechter Fiona moet beslissen of hij ertoe in staat is om hierover als minderjarige te oordelen.

4. Hunted

Hunted is een Nederlands televisieprogramma (NPO3). Een groep doodgewone Nederlanders slaan op de vlucht en het is de taak van een specialistisch team om de ‘criminelen’ zo snel mogelijk op te sporen. Ben jij nieuwsgierig hoe het is om voortvluchtig te zijn? Hunted heeft ondertussen al drie seizoenen, grote kans dat een vierde seizoen eraan komt!

5. The Staircase

Was het een moord of een ongeluk op de vrouw van schrijver Michael Peterson? 13 -spannende- afleveringen worden op Netflix gewijd aan het antwoord op deze vraag.

6. Making a murderer

Over deze serie heb je vast al eens wat gehoord of gelezen. Het gaat over Steven Avery die, zoals in seizoen 1 te zien is, achttien jaar onschuldig heeft vastgezeten voor verkrachting en moord. Twee jaar na zijn vrijlating wordt hij aangehouden voor de moord op Teresa Halbach. Goed nieuws: seizoen 2 staat sinds kort op Netflix!

7. Schuldig of niet?

Onder leiding van Tim Hofman bekijkt een groep jongeren een op waarheid gebaseerd verhaal. Ook krijgen zij het slachtoffer of de dader te spreken. Aan het einde van de aflevering is te zien of zij vinden dat sprake is van schuld. De eerste aflevering heet ‘de inbreker’ en is nu terug te zien op uitzending gemist of de website van NPO.

8. The confession tapes

In deze documentaireserie gaat het om waargebeurde moordzaken waarbij een bekentenis is afgelegd. De veroordeelden beweren dat zij de bekentenis hebben afgelegd onder dwang of dat de bekentenis vals is. De serie is te vinden op Netflix.

9. Voor De Rechter

Voor De Rechter is een programma op RTL5 waar burgers voor de rechtbank verschijnen. Dit programma laat goed zien dat ook een ander rechtsgebied dan het strafrecht leuk kan zijn. De personen die in de rechtszaal verschijnen krijgen ook gelijk de uitspraak te horen.

10. Babies behind bars

De titel verklapt de inhoud al. De documentaireserie geeft een inkijk in een Amerikaanse vrouwengevangenis met een uniek concept: moeders die hun kind niet gelijk de dag van de geboorte af moeten staan, maar mogen opvoeden in de gevangenis. De moeder-gevangenen worden afgezonderd van de andere gevangenen en krijgen meer vrijheid en ondersteuning. De serie is te vinden op Netflix.

Er zijn talloze documentaire series te vinden die een kijkje geven in de (Amerikaanse) gevangenissen. Zijn je tentamens net voorbij? Pak je laptop er maar weer bij, want voorlopig kan je weer vooruit.

Wil jij geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer je op de Mr. Studenten nieuwsbrief: elke vrijdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld je direct aan en ontvang elke vrijdag de Mr. Studenten nieuwsbrief.

Meld je direct aan >

Over de auteur

Macy Kroon

Macy Kroon

Hallo allemaal! Mijn naam is Macy. Ik ben 21 jaar en ik studeer Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hiervoor heb ik een jaartje HBO-Rechten gedaan. Ik wist al vrij snel dat ik rechten wilde studeren en als ik iets wil, dan ga ik daarvoor. Graag zal ik mijn levenservaringen en passie voor het recht combineren door mij in te zetten voor anderen. Dat is één van de redenen waarom ik ben gaan werken voor de Kinder- en Jongeren rechtswinkel in Amsterdam. Ik ben ook van plan een master Jeugdrecht te volgen. Daarnaast vind ik het staatsrecht en de rechtssociologische kant ook erg interessant. Misschien wil ik wel meerdere masters doen. De tijd zal het leren. Eerst maar eens mijn bachelor afronden en alles gaan regelen voor een mooie tijd abroad! Mocht je zelf een idee hebben voor een stuk op de website of contact willen opnemen met mij? Ik ben bereikbaar via macykw@hotmail.com.